svtb_1Před padesáti lety se leccos událo. Do Československa se dostal první antikoncepční přípravek a do kuchyň našich babiček alobal. Dětem byl dán Večerníček a v Jablonci n. N. přestaly tramvaje brázdit ulice města.

Martě Salačové se ale tento rok vryl do paměti z jiného důvodu. Tehdy se strojila do svatebních šatů a za muže si brala Drahoslava Šípka. Jejich svazek manželský přetrval až do dnešních dní. A tuto středu si svatební den zopakovali, společně se svými blízkými oslavili svatbu zlatou.

 

Základem je rodina a značná tolerance

Já ani nevím, co je základem dlouhého manželství. Asi hlavně musí člověk koukat na děti, zajistit jim rodinu. A chce to hodně tolerance. Rozvést se můžete každý den.“ prozradila svůj recept na dlouhodobé manželství Marta Šípková. A Drahoš Šípek souhlasil. K toleranci přidal ještě trpělivost. „Dnes je jiná doba a lidé se rozvádějí brzy po sňatku. Mužským chybí vojna a ženským internát,“ dodal se smíchem. Oba vychovali dvě děti a dočkali se pěti vnoučat. Marta má za sebou kariéru zdravotní sestry a Drahoš, jak mu lidé říkají, kariéru rally závodníka.

Na frýdlantské radnici slavili naposledy zlatou svatbu v polovině března letošního roku. Před oltář tehdy předstoupili manželé Marie a František Cermanovi. Brzy se bude v obřadní síni slavit zlatá další.

Zlatá stříbrná, ale také dřevěná nebo cínová

První rok od uzavření manželství se slaví svatba bavlněná. Poté následuje papírová, kožená, květinová a páté výročí symbolizuje dřevěná. Desetileté soužití se označuje jako svatba cínová, nebo růžová a na dvacítku připadá porcelán. Na stříbrnou svatbu si počkáte pětadvacet let. Té nejvzácnější se říká královská a oslavuje 75let společného života.

A jakou oslavíte letos vy?

Autor: Tereza Valchová

Pin It on Pinterest