image.phpHvězdná jména prošla během uplynulých 30 let letními tenisovými školami ve Frýdlantu. „Opravdu se můžeme pochlubit, že u nás během letních prázdnin absolvovala tenisovou školu nebo tenisový kemp taková esa, jako je třeba vítězka Wimbledonu Petra Kvitová,“ říká v krátkém rozhovoru z dalšího ročníku letní tenisové školy předseda Tenisového klubu Frýdlant Lukáš Procházka.

Kolik turnusů má letos Letní tenisová škola na kurtech pod zámkem?

Dohromady deset. Tenisový klub Frýdlant pořádá samostatně jen dva, na dalších osmi se podílíme. Spolupracujeme na nich s  trenéry z oddílů po celé republice. I když asi nejvíce převažují ty z Prahy.

Letní tenisové kempy jsou hlavně o sportu. Mají nějaký zvláštní úkol, nebo si dávají za cíl jen udržet děti i přes léto v pohybu?

Smyslem tenisových kempů je, aby děti nevypadly z tempa, měly soustavný trénink a připravily se na celostátní turnaje, které probíhají během léta. Ukazuje se, že se to vyplácí. Příklad můžu uvést třeba u našich svěřenců. Hned několik jich teď v létě skončilo na třetím místě na různých turnajích. Naším nejúspěšnějším hráčem je teď asi Štěpán Mach, vede se i Tomáši Zahradníkovi, Jaroslavu Luňákovi, střídavé úspěchy mají i Eliška Drahošová, Sára Benešová a Lucie Závětová.

Už jsme nakousli, že letní tábory mají dlouhou tradici a prošly jimi i velké tenisové osobnosti. Kdo ještě kromě Petry Kvitové?

Určitě musím zmínit Martina Dama, libereckého rodáka a pozdějšího šampiona. Byla u nás i Nikol Vajdišová, Michaëlla Krajiceková nebo ze současných hráčů turnovský rodák Roman Jebavý. Pevně věřím, že se v budoucnu prosadí i některé z dětí, které tu trénují dnes. Dobře našlápnuto má třeba Matěj Škrlík z Liberce, který je aktuálně mistrem republiky v minitenise.

Jak staré děti u vás vlastně pilují techniku a zlepšují fyzičku?

Jsou tady děti od 6 do 15 let. Některé na příměstském táboře, to znamená, že se každý den vrací na noc domů, některé na klasickém táboře. Spí v chatkách a komplet se o ně staráme my. Program mají podobný. Dopoledne tréninky, odpoledne zápasy, nominujeme jim také sparing partnery. Jako doplněk přidáváme kondiční cvičení a také nějaké společenské hry.

tenisový tábor 1

Stačí se děti vzájemně poznat?

Určitě stačí. Navážou nová přátelství s dětmi se stejným koníčkem, mohou si také změřit síly s těmi, které třeba normálně na turnaji nepotkají. A tím, že jsou namíchány různé věkové kategorie, mají děti také šanci něco třeba od těch starších pochytit. Myslím tedy co se týče hry.

Všimla jsem si, že děti se mohou díky tenisové škole dostat i na opravdový turnaj, i když tedy ne jako hráči.

To je pravda. V rámci kempu probíhá výběr a trénink na sběrače míčků pro mezinárodní turnaj mužů Svijany Open 2015, který proběhne začátkem srpna v Liberci. Jde o třetí největší podnik u nás a pro děti je to velká událost. Mohou na něm totiž z blízka pozorovat velké a zkušené tenisty a spoustu věcí od nich okoukat. A to rozhodně není k zahození.

tenisový tábor 2

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest