ViewImage.aspxKRAJ – Při cestě do Německa mohou řidiči narazit na semafor s přídavnou zelenou šipkou. Jak na toto značení reagovat, aby neplatili vysoké pokuty?

Čeští řidiči se při cestě do Spolkové republiky Německa mohou setkat s dopravním značením, za jehož nerespektování mohou zaplatit vysoké pokuty a získat jeden trestný bod.

Jedná se o statickou zelenou šipku umístěnou na dodatkové tabulce vpravo vedle červeného světla semaforu (viz obrázek). Tato signalizace zkracuje řidičům odbočujícím vpravo čekací dobu v určitých konkrétních dopravních situacích:

  • Šipka povoluje vozidlům odbočení vpravo i přes svítící červené světlo semaforu, pokud předtím zastavili na čáře pro zastavení a pokud bylo vyloučeno omezení či ohrožení ostatních účastníků dopravního provozu, zejména chodců a vozidel ve volném dopravním směru;

Odbočení vpravo se zelenou šipkou bez předchozího zastavení na čáře pro zastavení je přestupkem v dopravě. Řidič se vystavuje finančnímu postihu v podobě blokové pokuty a udělení jednoho trestného bodu.

Řidiči tak v případě nerespektování vyobrazeného dopravního značení hrozí pokuty za tyto přestupky:
– nezastavení před odbočením – pokuta 70 Euro + 1 bod
– ohrožení provozu vozidel otevřeného dopravního směru – pokuta 60 Euro + 1 bod
– omezení pěšího provozu nebo cyklistické dopravy na cyklistických stezkách otevřeného dopravního směru – 100 Euro + 1 bod
– ohrožení pěšího provozu nebo cyklistické dopravy na cyklistických stezkách otevřeného dopravního směru – 150 Euro + 1 bod

O zveřejnění této informace jsme byli požádáni přímo kolegy ze saské zemské policie, neboť právě toto dopravní značení bývá ze strany českých řidičů velice často nepochopeno, z toho důvodu na něho i špatně reagují a dopouštějí se dopravních přestupků.

4. 8. 2015
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

 

Pin It on Pinterest