001_HERMANICE_arteport_1111px_widePět let od ničivých povodní v Libereckém kraji se zástupci obcí, měst, záchranných složek, dobrovolníků i široká veřejnost setkají v sobotu 8. srpna v Heřmanicích na Frýdlantsku. Společně se sejdou na akci „Heřmanice v proměnách času aneb jak města a obce povstaly z bahna“. Na bleskové povodně přijedou vzpomínat spolu s ostatními i hejtman Libereckého kraje Martin Půta, náměstek Josef Jadrný a radní Alena Losová a Vladimír Mastník. U příležitosti akce bude mimo jiné odhalen pomník oběti povodně v Heřmanicích.

Program začne v pravé poledne, kdy se sejdou účastníci u kulturního domu v Heřmanicích. V 12:30 hodin vyrazí na cestu obcí průvod zástupců vyplavených obcí a hasičských sborů s prapory a vlajkami. Za doprovodu hudby dojdou až na místo, kde bude odhalen pomník oběti povodně v Heřmanicích. Poté se průvod přesune do areálu slavností, na prostranství za hasičskou zbrojnicí, kde začne další program v 13:30 hodin.

Heřmanice v proměnách času připomenou také 640 let od první písemné zmínky o obci Heřmanice, výročí 135 let založení SDH Heřmanice, výročí 115 let zprovoznění úzkorozchodné tratě Frýdlant – Žitava, výročí 45 let TJ Sokol Heřmanice a výročí 5 let od bleskové povodně v obcích a městech Libereckého kraje.

Osobní zkušenosti s velkou vodou při povodních v roce 2010 připomenou od 13:30 hodin starostové a další lidé z postižených měst a obcí.

Program akce potrvá až do 23:00 hodin, kdy jej zakončí ohňostroj. V průběhu odpoledne zahrají cimbálová muzika Fjertúšek, dechová hudba Valdštejnka či country kapela Heřmánek. Návštěvníky čeká i největší hasičské auto v republice jako nafukovací skluzavka pro děti i dospělé, parková železnice, uvidí i výstavy „Voda blízko nás“ a „Heřmanice v proměnách času“.

Vstupné je zdarma.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest