image.phpPožár louky likvidovaly ve čtvrtek 6. srpna 2015 po deváté hodině dopolední v lokalitě Zátiší ve Frýdlantu čtyři jednotky hasičů z města a okolí. Jako první byla na místě jednotka Sboru dobrovolných hasičů Frýdlantu, která neprodleně začala s hašením hořící trávy a keřů u polní cesty.

Extrémně suché a horké počasí zvyšuje nebezpečí požárů po celé republice. „Nám se ale zatím lesní požáry nebo požáry luk vyhýbaly,“ poznamenal velitel frýdlantských dobrovolných hasičů Stanislav Socha. Čtvrteční požár podle něj s největší pravděpodobností způsobila lidská nedbalost. „Ještě tu nebyl vyšetřovatel, ale vypadá to, že místem někdo projížděl a zřejmě odhodil do příkopu nedopalek cigarety,“ poznamenal. Hasiči naštěstí obdrželi hlášení o požáru louky včas, oheň se tak nestačil příliš rozšířit.

pozar louky Zatisi 1

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer v souvislosti se suchem a horkem apeluje na občany, aby se chovali v lesích a na loukách zodpovědně. „Nebezpečí požárů je v tomto počasí několikanásobné a my jej v žádném případě nepodceňujeme. Svědčí o tom i fakt, že na tento relativně malý požár přijely čtyři jednotky hasičů. Včetně profesionálních z Raspenavy. I malý oheň totiž může zapálit kořenový systém a oheň se tak šíří nejen nad zemí, ale i pod ní. Což vždycky zásah komplikuje a prodlužuje,“ poznamenal starosta.

pozar louky Zatisi 3

Hasiči místo požáru důkladně prolili vodou. Lokalitu teď budou minimálně dva dny monitorovat.

pozar louky Zatisi 2

pozar louky Zatisi 4

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest