image.phpFrýdlant se v sobotu promění v město jazzu. Od 15. do 22. srpna 2015 se tu totiž uskuteční už 32. ročník Letní jazzové dílny Karla Velebného. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace.

Frýdlantská „Dílna“ už sice dosáhla středního věku, a jako šarmantní dvaatřicetiletá dáma stále zraje, ale nestárne, protože každý rok se jí přijíždí dvořit zhruba půl druhé stovky mladých obdivovatelů. Řečeno slovy Jiřího Stivína:  „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času s mladejma i starejma i s inteligentama i s pakama a co bude existovat, bude oázou jazzové inspirace v duchu Karla Velebnýho. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. Ať žije.“

Ducha Letní jazzové dílně ve Frýdlantu vdechl Karel Velebný, pod jehož laskavým dohledem začali v roce 1984 zušlechťovat mladé muzikantské talenty přední čeští a slovenští jazzmani. Od té doby se každý třetí týden v srpnu vracejí do severočeského města naši i zahraniční lektoři zvučných jmen, aby začínající i pokročilejší jazzmany co nejrychleji vyvedli z cimrmanovských slepých uliček, ve kterých by krásy jazzu člověk marně hledal.

Zatímco praotec Čech dovedl naše předky na horu Říp možná tak trochu náhodou, kroky jazzmanů nasměroval do Frýdlantu naprosto cílevědomě místní rodák Radek Jech. Díky jemu se Dr. Evžen Hedvábný známý též jako Karel Velebný rozhodl, že se ve zdejší zemi rytmem a synkopami oplývající usadí. Tento vibrafonista, saxofonista, klavírista, zpěvák, herec, spisovatel, pedagog, sportovec celou duší a někdy i tělem a objevitel a zasvěcený propagátor díla Járy da Cimrmana, stvořil atmosféru frýdlantského jazzového týdne, jejímuž kouzlu dodnes rádi podléhají všichni lektoři i frekventanti.

První lektorský sbor vytvořili pod dohledem Karla Velebného kytaristé Rudolf Dašek a Tony Viktora, bubeníci Milan Vitoch a Dodo Šošoka, basista František Uhlíř, pianista Emil Viklický, multiinstrumentalista Jiří Stivín, saxofonista Josef Audes,trombonista Mojmír Bártek a trumpetista Jaromír Hnilička. V průběhu let se frýdlantské atmosféry nadýchali další lektoři – např. Jaromír Honzák, Günter Kočí, František Kop, Míla Petr, Milan Svoboda, Jaroslav Šindler, Jiří Urbánek, Petr Volný, Cyril Zeleňák ad. Vedle našich předních sólistů se objevili také jejich zahraniční kolegové – norský saxofonista Harald Gundhus, dánský saxofonista a kapelník Jens Klüver, Američané Richard Oehrli (zpěv), John Serry (piano), Mark Vinci a Scott Robinson (saxofony). Díky Britské radě ve Frýdlantu vyučovali britští hudebníci – Angela Elliot, Dylan Fowler, Lee Goodall, Richard Morgan, Richard Michael, Gina Rae, Julian Nicholas, Martin Speake, Dave Wickens, Tom Bancroft, Phil Bancroft, Sophie Bancroft, Fionna Duncan, Eddie Severn, Trudy Kerr, Karen Lane, Martin Hathaway, Milo Fell ad.

V roce 1989 odešel po pěti ročnících Karel Velebný na věčné jam session a ředitelské funkce se ujal Emil Viklický. Po něm velebné jazzlo uchopil Karel Růžička, jenž prohlašuje, že Dílna ve Frýdlantu musí být, i kdyby se neměly slavit Vánoce. Pod jeho vedením se letos představí lektorský sbor v následujícím složení: Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Svatobor Macák (saxofony), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Ľubomír Šrámek (klávesy), Zdeněk “Wimpy” Tichota (basová kytara), Přemysl Tomšíček (trombón), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy) a Martin Zbrožek (housle). Ze Spojených států přijedou Lee Andrew Davison (vokál), Gary Rissmiller (bicí nástroje), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).

Frýdlant žije během Letní jazzové dílny Karla Velebného celý týden hudbou, a stejné to bude i letos. Už od soboty budou každý večer hrát v sále restaurace Beseda lektoři i frekventanti na společných jam sessions. V úterý 18. srpna bude na frýdlantské radnici zahájena výstava kreseb Josefa Blechy nazvaná Portréty v hudbě a po vernisáži zahrají od 18:00 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři Letní jazzové dílny především seniorům, ale vítáni budou všichni posluchači. O den později, ve středu 19. srpna 2015, vystoupí různé lektorské sestavy na koncertu, jaký je možné slyšet jenom jednou za rok na nádvoří frýdlantského zámku. Mimořádné setkání naší jazzové smetánky se zahraničními hosty bývá vždycky velkým hudebním zážitkem. Začátek je v 18:00 hodin, v případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v místním kině.

Poslední dva večery budou patřit zhruba 150 frekventantům, kteří ve čtvrtek a v pátek 20. a 21. srpna předvedou rodičům, přátelům i místnímu publiku na koncertech v sále restaurace Beseda, co během týdne ve Frýdlantu pochytili. O tom, že se mají čím pochlubit, se přesvědčili nejen posluchači loňských závěrečných koncertů, ale také publikum v Přerově, kde se loni v říjnu na Československém jazzovém festivalu s velkým úspěchem představil Big Band Letní jazzové dílny Karla Velebného. Protože o hraní v tomto tělese je velký zájem, rozhodli američtí lektoři Neil Wetzel a Gary Rissmiller, že letos sestaví dva frekventantské big bandy, a tak budou mít koncerty ve čtvrtek i v pátek velkokapelové finále.

Je víc než pravděpodobné, že někteří z letošních účastníků rozšíří řady známých “absolventů” Letní jazzové dílny Karla Velebného, jako jsou např. Juraj Bartoš, Martin Brunner, David Dorůžka, Petr Dvorský, Matúš Jakabčic, Jan Knop, Martin Kumžák, Stanislav Mácha, Leona Machálková, Roman Pokorný, Karel Růžička Jr., Ondřej Štveráček, nebo někdejší frekventanti Rosťa Fraš, Miroslav Hloucal a Adam Tvrdý, kteří v lektorském sboru přebírají za mladou jazzovou generaci štafetu od svých starších kolegů.

Všechny příznivce jazzu na další ročník “Dílny” srdečně zve

Aleš Benda

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest