DSC_6988Čtveřice dobrovolných hasičů z Frýdlantu bude v sobotu 22. srpna 2015 bojovat o co nejlepší umístění na Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování osob v Třinci. Frýdlantský tým, který letos opět vyhrál krajské kolo soutěže, bude jedním ze 14 soutěžních družstev mistrovství.

Mistrovství ČR jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná jednou za dva roky. Letos ho hostí v sobotu 22. srpna 2015 Třinec. Pro každé soutěžní družstvo bude připraven jiný scénář, až do startu utajovaný, který bude věrně simulovat dopravní nehodu se zaklíněnou zraněnou osobou ve vozidle. „Na každou soutěž se pečlivě připravujeme. Pomáhá nám v tom majitel autovrakoviště v Pertolticích, který nám dává pro cvičení k dispozici tolik autovraků, kolik potřebujeme. Na nich pak cvičíme taktiku i techniku,“ říká velitel soutěžního frýdlantského družstva Oto Pavlík. Vyprošťování není podle něj jen o rozstříhání vozidla, jak je to někdy vnímáno veřejností. „Stejně důležitý je správný průzkum místa, jeho zajištění, protipožární opatření nebo komunikace se zraněnou osobou. Teprve po tomhle všem přichází na řadu samotné vyprošťování zraněného z automobilu,“ dodává.

Vedle Oty Pavlíka tvoří soutěžní tým Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant ještě Petr Čuban, Pavel Pažout a Stanislav Burgr. „Jako speciální přípravu na mistrovství jsme trénovali různé scénáře, které dostali na své soutěži loni profesionální hasiči. Připravovali jsme se na možné komplikace, každý detail,“ doplňuje Oto Pavlík.

Mistrovství se koná každé dva roky. Letos proběhne jeho třetí ročník. Vznik tradice soutěží ve vyprošťování byl před lety reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v České republice, otevření nových dálničních úseků a rychlostních komunikací, a s tím souvisejícím nárůstem počtu zásahů hasičů u dopravních nehod s vyproštěním.

DSC 6957

Foto z krajského kola soutěže dobrovolných hasičů ve vyprošťování ve Frýdlantu: Jan Minařík

Frýdlantští dobrovolní hasiči nejsou na Mistrovství ČR dobrovolných hasičů ve vyprošťování poprvé. Účastnili se ho už před čtyřmi a dvěma lety. V roce 2011 skončili na devátém a v roce 2013 na šestém místě. Letos chtějí ve vzestupné tendenci pokračovat. Rádi by skončili nejhůře pátí.

Podívat se můžete i na sestřih krajského kola soutěže, které proběhlo posledního května ve Frýdlantu:

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest