Dožínky ilustrační 2Na místo činu, tedy do města, kde jejich tradice v roce 2002 začala, se letos vracejí Krajské dožínkové slavnosti. Hostit je bude v sobotu 5. září 2015 po třinácti letech znovu Frýdlant. A přestože dnešní starosta Dan Ramzer tenkrát ještě v čele města nebyl, je právě on jedním z těch, kteří se na vzniku dožínek tehdy podíleli. Stejně jako letos. Více si přečtěte v rozhovoru s ním. 

Kde jste tenkrát byl, když Frýdlant hostil historicky první Krajské dožínkové slavnosti?

Pracoval jsem jako ředitel Středního odborného učiliště tady ve Frýdlantu a právě naše učiliště je pomáhalo tenkrát organizovat. Byla to pro nás nesmírná pocta. S organizací pomáhala Agrární komora a pamatuji si, že nám město Frýdlant tenkrát vyšlo hodně vstříc. Dožínky měly být původně jen na náměstí, ale díky městu se rozšířily i do městského parku, kde byla k vidění zemědělská technika či hospodářská zvířata. Tenkrát se ta akce hodně povedla. Jestli se nemýlím, dorazilo na ní kolem čtyř až pěti tisíc lidí. A možná i tenhle úspěch dopomohl tomu, že se z Krajských dožínek stala akce tradiční.

Byl jste se v průběhu času podívat i na jiných krajských dožínkách?

Zajímalo mě, jak se k tomu staví v jiných městech, takže jsem časem navštívil třeba dožínky v Tanvaldu, Jilemnici nebo v Semilech.

A vidíte nějaký vývoj? Třeba ve srovnání s těmi prvními u vás ve Frýdlantu?

Úroveň šla v těch prvních letech hodně nahoru, až někdy do roku 2008. Pak už odpovídala tomu, kolik bylo na akci vyčleněno peněz. Liberecký kraj prezentaci zemědělců a regionálních produktů dával hodně zelenou, ale pak přišla doba, kdy se z této akce stala spíš taková pouťová atrakce. Nebylo to už to pravé, ořechové. Jsem rád, že se to zase vrátilo k propagaci zemědělství, venkova a regionálních producentů. I když si pořád myslím, že by tahle propagace mohla být ještě intenzivnější.

Pojďme k sobotním dožínkám ve Frýdlantu. Co nabídnou?

Protože hlavními organizátory jsou vedle Libereckého kraje a města Frýdlant ještě Regionální Agrární Rada Libereckého kraje a Agrární komora, v hlavní roli bude prezentace regionálních potravin a zemědělců. A vrcholem pak vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina Libereckého kraje. Kromě toho se ale mohou lidé těšit na dožínkový průvod z frýdlantského hradu, zatím asi nejdelší, co kdy byl, výstavu zemědělské technika a hospodářských zvířat v městském parku nebo projížďky na koních tamtéž. No a na náměstí pak na bohatý kulturní program či stánky nebo v kostele na tradiční dožínkovou mši.

Náměstí bude, jak už jste zmínil, plné stánků, kde budou prezentovány především zemědělské a potravinářské regionální výrobky. Budou mít zastoupení i ti z Frýdlantu a okolí?

Je trochu škoda, že se žádný potravinářský výrobek z našeho regionu neprobojoval do soutěže Výrobek roku 2015 Libereckého kraje, která bude na dožínkách slavnostně vyhodnocena. Nicméně to neznamená, že naše místní potraviny a nápoje jsou o to méně kvalitní. Na náměstí určitě bude řada z nich k ochutnání. Představí se například pivo z Frýdlantského pivovaru, řeznické výrobky pana Kloučka z Raspenavy, med Vladimíra Davídka z Černous či kozí sýry z kozí farmy Anny Ondřejíkové. Ve stáncích se pak bude prodávat třeba i regionální keramika a představí se i producenti výtvarna, protože dožínky budou tady na naší radnici doprovázet i výtvarné dílny.

Program dožínek je pestrý, nicméně když zbyde návštěvníkům chvilka času, jak jí mohou ve Frýdlantu vyplnit?

Třeba tím, že zajdou na výstavu Bylinky napříč staletími, která bude v městském muzeu Špitálku. Tam bude pokračovat i výstava Krysáci. Ta je tedy už placená, nicméně každý, kdo se dívá na večerníčky jistě tuší, že stojí za to. Návštěvníci se také mohou vydat na frýdlantský hrad a zámek, kde má jeho jasnost vévoda Albrecht z Valdštejna audienční den. Mohou se také rozhlédnout po městě z věže frýdlantské radnice nebo navštívit betlém. Nebo se prostě jen projít po okolí – třeba po naučné stezce Putování za vodou nebo si dojít na rozhlednu.

Na jeden den je toho opravdu hodně. To se snad ani nedá stihnout.

Frýdlant a okolí toho nabízí opravdu moc. Takže určitě stojí za to si u nás najít ubytování a přijet na delší dobu. Aby si mohli návštěvníci třeba dát dobré pivo, které se u nás od loňska znovu vaří, a nemuseli potom pospíchat domů. Takže radím: užít si dožínky, během nich projít některé zajímavosti ve městě, po kulturním programu si dát večeři a dobré pivo, vyspat se a druhý den si dát buď další zajímavé cíle ve Frýdlantu, nebo si třeba zasportovat. Ideální doba je například pro cyklistiku a třeba na oblíbený Singltrek pod Smrkem je to z Frýdlantu jen kousek.

Program 13. Krajských dožínkových slavností podrobně:

11885383_935190836527220_3942266276748276171_n

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest