321663_10150298618578256_5352440_nMezinárodní (dříve evropská) noc pro netopýry je osvětová akce zaměřená na ochranu netopýrů. Mezinárodní noc pro netopýry se koná již podevatenácté na přelomu srpna a září na řadě míst v Evropě, odkud se díky oslavám Roku netopýra v roce 2012 rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou. Tato osvětová akce je určená široké veřejnosti, která má možnost seznámit se s těmito zajímavými živočichy, s jejich výzkumem, ochranou a dosavadními poznatky o jejich životě.

zdroj, fotografie: www.ceson.org, www.sousednetopyr.cz

Mezinárodní noc pro netopýry 2015

Zveme Vás na 19. ročník Mezinárodní noci pro netopýry, která se koná tradičně na přelomu srpna a září na řadě míst po celém světě. Přijďte se seznámit se zajímavým životem těchto tajuplných nočních savců! Akce je určena široké veřejnosti, dětem i dospělým.

A na co se můžete těšit? Čekají vás přednášky o životě netopýrů a jejich ochraně, promítání prezentací a filmů, ukázky odchytu netopýrů do sítí, sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, ukázky ochočených hendikepovaných netopýrů, ale i soutěže a hry pro děti. Na některých lokalitách jsou součástí také mimořádné noční prohlídky hradů, zámků či jeskyní. Akce se koná pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS).

V naší republice se akce koná na cca 40 lokalitách. Lidé, kteří se zúčastní takovéto akce, mají možnost se seznámit se životem netopýrů, s možnostmi jejich ochrany i vědeckým výzkumem, dozví se, jak mohou sami pomoci. Vzhledem ke skutečnosti, že netopýři žijí s námi doslova pod jednou střechou, je dobré vědět o jejich skrytém způsobu života co nejvíc. Pokud budou lidé dobře informováni o životě a chování těchto nočních zvířat, může se společné se soužití zlepšit.483994_10151077725578256_1102038342_n

V následujícím seznamu naleznete stručný přehled všech akcí pořádaných v roce 2014 v Libereckém kraji. Podrobnější informace o programech získáte na internetových stránkách pořádajících organizací nebo prostřednictvím uvedených kontaktů.

Liberec – Panský lom

V pátek 28. srpna od 20:30 hod. do 1:00, před vstupem do Hanychovské jeskyně

Program: Ukázky výzkumu netopýrů včetně odchytu do sítí, ukázky péče o hendikepované jedince, přednáška o zajímavostech z netopýřího světa, možnost zakoupit suvenýry. Doporučené vybavení s sebou – baterka schopná svítit více jak jednu hodinu.

Lokalita je snadno dostupná MHD (tramvaj č. 3), 20 min. chůze od konečné v Horním Hanychově.

Kontakt: daniel.horacek@volny.cz, 603 780 392 (Daniel Horáček)

Skalice u České Lípy (okr. Česká Lípa)

V pátek 28. srpna od 20:30 do 0:00 hod., před jeskyní na úpatí Skalického vrchu

Program: Zoolog Z. Vitáček návštěvníky seznámí s životem běžnějších i vzácných druhů netopýrů a se způsoby jejich ochrany. Účastníci se také dozví, jak a proč probíhá odchyt těchto zvláště chráněných létajících savců. Na místě bude k dispozici řada tiskovin a informačních materiálů, pohlednice nebo pamětní vstupenky. Akce proběhne za jakéhokoliv počasí. Baterku nebo čelovku s sebou.  Pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě a Ekoporadna Orsej.

Kontakt: vitacek@muzeumcl.cz (Zdeněk Vitáček), kaiserova@muzeumcl.cz, 774 825 089 (Tereza Kaiserová)

 

Ledová jeskyně Naděje – Lužické hory (okr. Česká Lípa)

V pátek 4. září od 21:00 do 0:00 hod., na úpatí Suchého vrchu u ústí jeskyně Naděje

Program: Ukázky výzkumu netopýrů včetně odchytu do sítí, ukázky péče o hendikepované jedince, přednáška o zajímavostech z netopýřího světa, možnost zakoupit suvenýry.

Kontakt: daniel.horacek@volny.cz, 603 780 392 (Daniel Horáček)

Hrad Valdštejn (okr. Semily)

V pátek 18. září od 21:00 do 0:00 hod. (změna termínu vyhrazena)

Program: Noc s netopýry na hradbách tajuplného hradu uprostřed Českého ráje. Ukázky výzkumu netopýrů včetně odchytu do sítí, ukázky péče o hendikepované jedince, přednáška o zajímavostech z netopýřího světa, možnost zakoupit suvenýry. Účastníci akce mohou využít možnost zajet vozem až k hradu.

Kontakt: daniel.horacek@volny.cz, 603 780 392 (Daniel Horáček)

Zdroj: Liberec mě baví

Pin It on Pinterest