VS Cheb 5Porovnat připravenost a propracovanost tamních Valdštejnských slavností byli poslední prázdninový víkend v Chebu zástupci organizačního týmu slavností ve Frýdlantu. V historických kostýmech se často stávali sami středem pozornosti.

Valdštejnské slavnosti se v Chebu konaly od pátku 28. do neděle 30. srpna 2015. Tradičně na ně vyrazili i zástupci města Frýdlant. V replice dobových šatů se slavností zúčastnili starosta města Dan Ramzer, tajemnice městského úřadu Veronika Bubeníčková a za odbor kultury Jana Žáková. Všichni se podíleli na přípravě květnových Valdštejnských slavností ve Frýdlantu a tak byli zvědaví, jak se s pořádáním akce popasuje Cheb. „Do Chebu se letos po přešlapování vrátily Valdštejnské slavnosti v důstojnosti, která jim náleží. Pěvně věřím, že nová politická reprezentace radnice pochopí, že tuhle tradici stojí za to uchopit a připomínat si ji,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzere s tím, že se těší na další vzájemnou spolupráci. Tu města spojená s osobností Albrechta z Valdštejna, započala v roce 2007. Od té doby zástupci jednotlivých měst nechybí na žádných Valdštejnských slavnostech. Ať už se konají ve Frýdlantu, v Jičíně nebo právě v Chebu.

A jak dopadlo porovnání slavností ve Frýdlantu a v Chebu? „Rozhodně máme pořád být na co pyšní. Myslím, že pomyslný žebříček stále vedeme. I když všude je něco specifického a jedinečného, kompletní nabídku Frýdlantu a naše pojetí slavností podle mě zatím nic nepředčilo,“ zhodnotila tajemnice městského úřadu ve Frýdlantu Veronika Bubeníčková.

Trojice zástupců Frýdlantu budila v historických kostýmech v Chebu stejné pozdvižení, jako sami hlavní aktéři slavností. Podobně jako oni vyhověli během víkendu řadě žádostí o společnou fotografii s návštěvníky i turisty.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest