20159141041563656LIBEREC / KAZNĚJOV Kynolog HZS Libereckého kraje nstržm. Pavel Málek se společně se svými kolegy o víkendu zúčastnil XI. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek integrovaného záchranného systému. Akce se konala v Kaznějově a z jedenácti soutěžních družstev se jim podařilo obsadit krásné druhé místo.

Vedle kynologa Pavla Málka se psem jménem Charlie (hledání v sutinách) prošel náročným testem nstržm. Václav Vančura s fenkou jménem Bella (hledání v plochách). Tým libereckých hasičů doplňoval jako třetí velitel družstva mjr. Ing. Pavel Viták.

Hasiči HZS Libereckého kraje se na mistrovství postavili jako druhý tým HZS ČR. S nočním hledáním se začalo již v pátek a naše družstvo si vylosovalo číslo 10. Nástup na plnění disciplín tak hasiče čekal až v sobotu ve 2:45 hodin ráno. „Hledalo se zároveň v ploše a i sutině dle mapy, kterou jsme obdrželi při nástupu. Každý psovod měl ve své disciplíně nalézt 4 osoby za 30 minut. Každý nález byl ohodnocen 100 body. Při překročení času se odečítal za každou sekundu jeden bod,” popsal kritéria velitel družstva mjr. Ing. Pavel Viták.

Jak pokračoval, při hledání za tmy se jim povedlo nalézt 6 osob (3 v sutině a 3 v ploše). „Druhý den nás čekalo denní hledání na jiné ploše a sutině podle stejných pravidel. Zde Václav Vančura a s fenkou Bella úspěšně nalezl všechny 4 osoby a Pavlovi se psem Charlie se podařilo nalézt 3 osoby,” upřesnil.

Pořadatelem XI. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek integrovaného záchranného systému bylo ve dnech 11. – 13. září 2015 Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Autor / zdroj: Zdenka Štrauchová

Zdroj: Regiony24.cz

Pin It on Pinterest