Potapeci_s_dobrovolniky_cistili_libereckou_prehradu__mediumPneumatiky, poznávací značky od aut, potopený kajak, rozřezané kabely a kusy plechů, ale i peněženku s doklady nebo zrezlé kolo možná od staré tramvaje vytáhli ze dna liberecké přehrady Harcov potápěči spolu s dobrovolníky. Dno vodní nádrže čistili potápěči už po desáté, naposledy to však bylo před šesti lety. Čištění podpořil i Liberecký kraj.

„Každá aktivita, která pomůže ke zlepšení životního prostředí a navíc tak oblíbeného místa, jakým je přehrada, je skvělá. Proto jsme rádi jejich plán podpořili a myslím, že se akce povedla. Rozhodně je přehrada alespoň o něco čistější,“ uvedl náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Pod vodu se v rámci akce ponořilo zhruba padesát potápěčů, zejména z Liberce a Jablonce nad Nisou, ale přijeli i zájemci z Prahy nebo Českého Těšína. Nepořádek, který vytáhli nad hladinu, shromažďovali do přistaveného kontejneru a pytlů dobrovolníci z organizace think tank Regionální Fórum Liberec, kteří akci uspořádali. Přidali se i lidé z okolí.

„Dříve jsme jezdili čistit libereckou přehrady častěji, teď jsme tu šest let nebyli a bylo to znát na množství vyloveného nepořádku. Třeba jabloneckou přehradu průběžně čistíme skoro každý týden a je to hodně znát,“ konstatoval Jaroslav Kočárek z potápěčského klubu Snakesub.

Plné ruce práce měli i dobrovolníci na souši. „Je neuvěřitelné, co všechno lidi do vody nahází. Nejvíc bylo pod vodou pet lahví, rozbitého skla a plechovek. Přes léto se tady koupalo hodně lidí a klidně mohli na něco z toho šlápnout a ošklivě se poranit, skoro by se dalo říct, že koupání bylo nebezpečné,“ popsal Lukáš Kozaczka z Regionálního Fóra. Za zhruba pět hodin potápěči propátrali a vyčistili asi polovinu přehrady, v oblasti u pláže. Už nyní se připravuje další akce, kdy by se potápěči spolu s dobrovolníky vydali na opačný konec vodní plochy.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest