novum_001Novou dimenzi česko-polské přeshraniční spolupráce nabízí vznik Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM. Jeho základní dokumenty byly v úterý 15. září 2015  slavnostně podepsány na symbolickém česko-polském hraničním bodu, na Sněžce. Jedním ze signatářů dokumentu byl i starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Slavnostní podpis na základní dokumenty připojilo vedle Dana Ramzera, který zastupoval Euroregion Nisa, i dalších devět partnerů – budoucích členů ESÚS NOVUM. Jsou to kraje Liberecký, Pardubický, Olomoucký a Královéhradecký, Dolnoslezské vojvodství a české i polské části Euroregionu Glacensis a polská část Euroregionu Nisa. „Podepsáním úmluvy o Evropském seskupení pro územní spolupráci NOVUM se završila velká spolupráce mezi všemi zúčastněnými. Je to poměrně významný akt, který umožní spolupráci v evropském prostoru a vznik instituce, která bude moci realizovat velké projekty. Ty by se měly týkat například dopravní infrastruktury,  podpory cestovního ruchu nebo integrace v krizovém řízení,“ řekl starosta Frýdlantu a místopředseda Euroregionu Nisa Dan Ramzer.

novum_014

Konkrétní projekty, kterými se bude uskupení zabývat, se budou teprve hledat a projednávat. „Nicméně pevně věřím, že půjde o takové projekty, které naváží třeba na úspěšné projekty Euroregionu Nisa nebo Libereckého kraje. Na vlakové spojení mezi Libercem a Sklářskou Porebou nebo na v současné době připravovaný projekt od zámku Frýdlant po zámek Czocha, díky kterému by se mělo na Frýdlantsku opravit zhruba 24 km silnic,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který dokument na Sněžce také podepsal.

novum_013

Nová forma přeshraniční spolupráce má být velkým přínosem pro všechny členy nového sdružení ať už na české nebo na polské straně. „Jedná se o území, které sahá od Jizerských hor až po Jeseníky. Je tedy předpoklad, že projekty budou mít velkou podporu a zasáhnou v maximálně možné míře obě strany hranice jak u nás, tak v Polsku. A přinesou užitek velkému množství lidí,“ vysvětlil Dan Ramzer.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta věří, že nový subjekt bude moci čerpat ze zkušeností, které se podařilo v minulosti v Libereckém kraji nasbírat. „Za posledních 25 letech od otevření hranice se v česko-polském pohraničí udělal velký kus práce. Je tady spousta nových přechodů, společných investic. Lidé jezdí do Polska za nákupy, na výlety, mají Poláky za dobré sousedy. Pevně věřím, že budeme moci naše zkušenosti ze vzájemné spolupráce co nejlépe zužitkovat v přípravě dalších společných přeshraničních projektů,“ uzavřel.

novum_015

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest