_MG_9354S velkým zájmem se v pátek 18. září 2015 setkal ve Frýdlantu na náměstí Den s IZS, tedy složkami Integrovaného záchranného systému. Na hasiče, policisty, vojáky, záchranáře či potápěče se přišlo podívat na 1500 návštěvníků, převážně dětí.

Den s IZS je ve Frýdlantu už tradiční zářijovou akcí. „Původně s ní začala Policie ČR, postupně jsme se ale dohodli na tom, že ji budeme organizovat společně. Od roku 2013 se koná na zrekonstruovaném náměstí, za což jsem velmi rád. Vše je pohromadě a prostor pro prezentaci jednotlivých složek IZS je velký. Letos je jejich účast jednou z nejsilnějších,“ podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Jak sám na náměstí zjistil, asi největší atrakcí byl pro děti obrněný transportét Armády ČR, kterému ale děti říkaly jednoduše tank.

Během pátečního dopoledne si mohli všichni návštěvníci prohlédnout techniku a vybavení celé řady záchranných složek. Mnohé předvedly i ukázku své činnosti.

Jako první se před stovky dětí postavili kynologové Celní správy ČR. „Na začátek jsme ukázali základy výcviku našich psů. Jak se pejsek pachuje, jak ho motivujeme. Pak už přišly na řadu jednotlivé ukázky vycvičených, hotových psů. Děti i dospělí mohli sledovat vyhledávání drog, zbraní, cigaret a tabákových výrobků. Dobrovolníci se zapojili také do ukázky práce psa, vycvičeného na vyhledávání na lidech. Ten působí v Praze Ruzyni na letišti,“ prozradil zástupce výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích a instruktor výcviku Jan Pleskač.

Následovala ukázka práce historické četnické pátrací stanice z doby těšně po válce. Ve chvílích mezi ukázkami, které dávaly návštěvníkům šanci prozkoumat jednotlivou techniku, hrála k poslechu Hudba Hradní stráže a Policie ČR.

Velký úspěch měly u dětí i následující ukázky policejní práce se psem. Zadržení pachatele nejprve předvedla Policie ČR, později i Městská policie Liberec. Kromě toho ale převážně dětem nabízely obě složky mnohem víc. „Děti si mohly prohlédnout policejní prám, mobilní koordinační a komunikační centrum, motorku a také vybavení zásahové jednotky a pořádkové policie,“ popsala mluvčí policie Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová. Velkou atrakcí byla pro malé návštěvníky možnost vyzkoušet si součást výstroje zásahové jednotky. Neprůstřelnou vestu, neprůstřelnou helmu a zbraň. „Vše dohromady může mít kolem 18 kilogramů. Děti si po vyzkoušení mohou živěji představit, jak obtížná je práce s takovou zátěží,“ doplnila Vladimíra Šrýtrová.

Zajímavé součásti sloužící k výcviku strážníků přivezla i Městská policie Liberec. „Máme tady neprůstřelou vestu, výcvikové obušky, zbraň a nůž pro výcvik, pouta či teleskopický obušek.,“ popsala strážnice Anna Böhmová.

Další praktické ukázky posléze patřily hasičům. „Naše Jednotka sboru dobrovolných hasičů Frýdlant předvedla nejdříve hašení pomocí hasicích přístrojů, ke konci programu pak vyproštění zraněné osoby z havarovaného automobilu. Profesionální hasiči zase ukázali záchranu osoby z výšky. S figurantkou během ní lezecké družstvo na speciálním lůžku slanilo pomocí záchranné lanovky,“ vysvětlil velitel frýdlantských dobrovolných hasičů a hlavní koordinátor akce Stanislav Socha.

Hasiči nabídli k nahlédnutí i nejrůznější techniku. „Frýdlant ukázal téměř všechny své výjezdové vozy a také dva kusy historické techniky. Profesionální hasiči z Jablonce nad Nisou přivezli automobilovou plošinu s unikátním dosahem 42 metrů, která je nejvyšší v kraji. K vidění byl i pásový obojživelník nebo nosič kontejnerů s naloženým technickým kontejnerem, v němž je veškeré vybavení pro vyproštění osob a stabilizaci. Další automobil prezentovali profesionální hasiči z Raspenavy,“ doplnil Stanislav Socha.

Na náměstí byly k vidění ještě další záchranné složky, jako je Zdravotnická záchranná služba nebo Vodní a potápěčská záchranná služba. „U nás děti obdivovaly figurínu potápěče, který má na sobě reálnou výstroj, jakou používáme při potápění. Včetně tlakových lahví. Vše má kolem 40 kilogramů,“ popsal potápěčský záchranář Bronislav Žilka. Vysvětloval také, že vystavený černý vnitřní oblek slouží především k ochraně před chladem. „I když se to nezdá, voda je velmi chladná. Ať je léto nebo zima, ve zhruba deseti metrech pod hladinou už může mít jen kolem čtyř stupňů Celsia,“ podotkl. Zájemcům ukázal i celoobličejovou masku s komunikací, která umožňuje potápěčům domlouvat se mezi sebou nebo třeba s hladinovou obsluhou.

Poslední složkou, která se v pátek ve Frýdlantu prezentovala, byla Armáda ČR. „Přijeli jsme tentokrát se dvěma vozidly. Obrněným transportérem, což je to vozidlo na zjišťování chemických bojových látek ve vzduchu či v půdě a jeho lehkou verzí land roverem. To je také průzkumné vozidlo, které má podobný účel jako to obrněné, jen je určeno do neválečných prostor,“ popsal velitel libereckých chemiků Petr Zdráhala.

Automobily vojáci doplnili ukázkou ochranných oděvů – protichemického a filtračního a ukázkou přístrojového vybavení na měření nebezpečných látek.

Den s IZS skončil na náměstí ve Frýdlantu v jednu hodinu odpoledne. „Počasí akci přálo, takže si lidé mohli zjišťování, v čem spočívá práce složek IZS, v klidu užít. A za to jsem rád,“ uzavřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest