nemocnice Frýdlant bez lidíVe Frýdlantu by mohl od 1. října 2015 začít fungovat v nepřetržitém provozu urgentní interní příjem pacientů. Nahradit by měl alespoň dočasně a částečně akutní interní lůžkovou péči, kterou Nemocnice Frýdlant s.r.o. k 1. září 2015 změnila na interně na lůžka následné ošetřovatelské péče. S personálním zajištěním lékařů na urgentním příjmu by nemocnici ve Frýdlantu pomohla Krajská nemocnice Liberec. Záležet ale bude na zajištění financování. Vyplynulo to z dalšího společného jednání Města Frýdlant, Nemocnice Frýdlant s.r.o., Libereckého kraje, Krajské nemocnice Liberec, a.s. a Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, které proběhlo v úterý 22. září 2015.

Na provoz urgentního příjmu pacientů s nepřetržitým provozem, který by byl vlastně malým emergency centrem se třemi lůžky, je potřeba do konce roku zhruba 650 tisíc korun. „Tyto peníze se teď budou muset hledat v rozpočtech. S radním Libereckého kraje Petrem Tulpou jsme se dohodli, že půl milionu korun bude ve svém rozpočtu hledat kraj, zbylých 150 tisíc korun pak musejí najít obce Frýdlantska,“ uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Urgentní interní příjem by v případě, že se podaří zajistit jeho financování, zachytával pacienty přímo ve Frýdlantu a stanovoval, kteří pacienti potřebují hospitalizaci v liberecké nemocnici. „Ulevit by se tím mělo výrazně zdravotnické záchranné službě, které se v současné době nedaří v některých případech dodržet zákonem stanovenou dojezdovou dobu. Jednoduše proto, že vzdálenost z Frýdlantského výběžku do liberecké nemocnice je příliš velká. A alespoň částečná úleva by to měla být i pro libereckou nemocnici,“ podotkl starosta Frýdlantu.

Už teď se ukazuje, že lůžková kapacita interního oddělení liberecké nemocnice je kvůli zvýšenému počtu pacientů z Frýdlantska téměř naplněna. Září je přitom z hlediska interních pacientů klidným měsícem. Daleko více jich bývá například v zimě, v době veder nebo třeba během chřipkových epidemií.

“Věříme, že vznik urgentního příjmu není konečným řešením. I nadále budeme pracovat na tom, aby byla obyvatelům Frýdlantska poskytována zdravotní péče na maximální možné úrovni,” uzavřel starosta.

Další společná jednání zdravotnických zařízení, Frýdlantu, Libereckého kraje a záchranné služby jsou na programu první týden v říjnu.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest