129-Zdeněk_Lín-Škrpál_nad_Plischkeho_studánkouVe čtvrtek 8. října proběhne od 17 hodin v prostorách tropické zahrady Centra Babylon Liberec vernisáž výstavy Zaostřeno na Jizerky. Ta vzešla ze stejnojmenné fotografické soutěže, kterou Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor vyhlásila na jaře tohoto roku již po páté. Do uzávěrky dorazilo celkem 216 snímků a odborná porota z nich následně vybrala 37 nejlepších, které budou na výstavě k vidění. Přidala se k nim i jedna fotografie, kterou po celou dobu letních prázdnin vybírala široká veřejnost v internetovém hlasování. Pro všechny bude připraveno  i malé občerstvení. „Velice rád se na akci setkám nejen s autory nádherných fotografií, ale i se všemi milovníky Jizerských hor,“ sdělil Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

V rámci vernisáže bude představen i kalendář Zaostřeno na Jizerky 2016, který vzešel z nejhezčích vystavovaných snímků. Autoři takto oceněných fotografií obdrží hodnotné ceny a zároveň budou jejich díla otištěna v kalendáři, který si získává čím dál tím větší oblibu veřejnosti. Za dobu konání fotografické soutěže jich bylo celkově vytištěno již 5 500 kusů. Jen v loňském roce nechala nadace zhotovit 1 400 kalendářů a výtěžek z jejich prodeje putoval zpět do Jizerských hor. „Kalendář se stal velice populární a má značný úspěch. Prakticky celý loňský náklad byl rozebrán do posledního kusu. Lidem tak jejich příspěvek na Jizerky budou doma připomínat krásné i netradičními pohledy na toto pohoří,“ řekl Petrovský.

Nástěnný kalendář ve formátu A2 je možné objednávat po vernisáži i telefonicky (605 701 503), emailem (jizerky@ecn.cz) nebo osobně v kanceláři nadace (Matoušova 453/21, Liberec). K dispozici bude i na samotné vernisáži a každý ze soutěžících obdrží jeden výtisk zdarma jako poděkování za účast. Jeho cena je 300,- Kč a výtěžek bude věnován zpět do Jizerských hor. Kalendář je možné zaslat i poštou, zde je však potřeba připočítat cenu poštovného a balného, která činí 100,- Kč.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a s nápadem na její pořádání přišel předseda správní rady nadace František Pelc. Za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků. Výtěžek z jejich prodeje nadace využila na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. „Soutěž si našla již své stálé místo jak mezi fotografy, tak i širokou veřejností a každým rokem stoupá zájem o kalendář, který vydáváme. I díky tomu bylo za poslední roky do Jizerských hor vysázeno necelých 84 tisíc sazeniček například buků, dubů nebo jedlí,“ uzavřel Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.czwww.jizerky.ecn.cz

zaostřenoZdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

 

 

 

Pin It on Pinterest