orientační výlet 10Na zádech startovní číslo, v ruce mapu. Tak vypadali účastníci orientačního výletu seniorů, který pro aktivní seniory z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou uspořádalo v úterý 6. října 2015 město Frýdlant. Trasu dlouhou sedm a půl kilometru zvládl nejrychleji frýdlantský Karel Mudra.

Orientační výlet seniorů uspořádalo město Frýdlant pro spřátelené seniorské kluby z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou už podruhé. „Loni si mohli účastníci závodu vybrat, zda půjdou kratší čtyřkilometrovou nebo delší osmikilometrovou trasu. Letos jsme pro všechny připravili trasu jen jednu, dlouhou sedm a půl kilometru,“ vysvětlila matrikářka městského úřadu Ivana Spatzierová, která stojí za organizací celé akce. „Ten turistický okruh, po kterém se senioři vydali, není žádná lehká procházka. Museli se dostat nejprve k městskému hřbitovu, pak projít městem až k zámku, dále k vlakovému nádraží, zpět do centra a končili v hasičské zbrojnici. Celkové převýšení činilo kolem dvou set metrů,“ podotkl člen Jizerského klubu orientačního běhu Frýdlant, který na závod dohlížel, Dobroslav Buřita starší.

Jako zkušený orientační běžec odhadl, že by nejrychlejší účastník mohl závod zvládnout za 90 minut. Tento čas ale vítěz pokořil o téměř 20 minut. „První došel závod Karel Mudra z Frýdlantu, který doslova letěl. Do cíle dorazil hodinu a 11 minut po startu,“ řekla Ivana Spatzierová. „K tomuto času mám velký respekt, je to úctyhodný výkon. A mám radost, že se povedl právě závodníkovi z Frýdlantu,“ usmíval se starosta města Dan Ramzer. Stejně tak si ale vážil i výkonu poslední závodnice na výsledkové listině. „V čase necelé tři hodiny dorazila Ludmila Milerová. Nicméně je to dáma, které je už 84 let a já před ní smekám,“ doplnil starosta.

Závodníci se po trase pohybovali díky mapě s vyznačenými stanovišti. Na každém z patnácti zastavení si museli odštípnout příslušné políčko v průkazce. K ruce jim byl i popis přesného umístění kontrol. Domácí se mohli spoléhat na znalost terénu, nicméně i přespolní si s trasou poradili. „Já jsem tu kdysi byl dva roky v internátu. Bylo to tedy někdy v roce 1955, takže se to tu dost změnilo, nicméně trochu se orientuji,“ smál se Gerd Holubec z Jablonce nad Nisou.

Přestože každý chtěl zvládnout trať co nejrychleji v rámci svých možností, většina závod pojala spíše rekreačně. „Cestou si popovídáme, podíváme se, co je nového v místech, kam běžně třeba nezavítáme. Podíváme se také, jaké má kdo zahrádky a podobně,“ shodovali se účastníci. Řada jich závod šla už podruhé, nicméně našli se i nováčci. „Já jsem si cestu k této frýdlantské partě našel až letos, takže jdu orientační výlet letos poprvé. Pomáhám si turistickými holemi, které trochu odlehčují nohám,“ vysvětlil Jiří Žáček z Raspenavy.

Počasí závodu letos přálo, na závodníky čas od času vykouklo i slunce. Před startem a v cíli účastníkům hrála k tanci a poslechu kapela FBAND, v zázemí poskytnutém dobrovolnými hasiči se o občerstvení postarali frýdlantští Baráčníci a oběd připravila školní jídelna. „Jsem rád, že se našlo tolik seniorů, kteří vyrazili jen tak pro zábavu na tento poměrně náročný závod místo toho, aby doma seděli u televizního seriálu. A že si to celé tak užili,“ uzavřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest