Rada_schvalila_ujednani_o_preshranicni_spolupraci_zachrannych_sluzeb_mediumPřeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb (ZZS) mezi Svobodným státem Sasko a Karlovarským, Libereckým a Ústeckým krajem se dále rozvíjí. Rada Libereckého kraje na svém jednání dne 6. října schválila společné ujednání, které stanovuje konkrétní obrysy této spolupráce.

Potřeba jeho uzavření vyplývá z mezinárodní Rámcové smlouvy mezi ČR a SRN o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby, která byla podepsána dne 4. 4. 2013. Tato smlouva je první uzavřenou mezinárodní dohodou v oblasti zdravotnictví s Německem. „Schválené ujednání je pak určitým návodem určeným pro běžnou praxi při zajišťování činnosti zdravotnických záchranných služeb v obou zemích v příhraničním pásmu,“ vysvětluje radní pro zdravotnictví Petr Tulpa.

Příprava Rámcové smlouvy začala již před 5 lety. Následně po jejím uzavření byla zahájena jednání mezi Saskem a Ústeckým, Libereckým a Karlovarským krajem. Během nich byly nastaveny podmínky a pravidla pro každodenní praxi při poskytování přednemocniční neodkladné péče pacientům ze strany posádek ZZS z obou zemí, a to v situacích, kdy tyto služby nemůže zajistit vlastní záchranná služba daného státu.

Slavnostní podpis schváleného ujednání mezi Ústeckým, Libereckým a Karlovarským krajem a Svobodným státem Sasko ze strany jejich nejvyšších představitelů je naplánován na 25. 11. 2015 v Karlových Varech.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest