O víkendu se ve Frýdlantu předvedli chovatelé z našeho výběžku a okolí. Na výstavě prezentovali svou šlechtitelskou a chovatelskou práci za celý rok. Jedinci, kteří zde získali dobré ocenění, budou upřednostněni v chovu a zároveň stoupne jejich cena na trhu. Posuzovatelé hodnotili celkový vzhled, barvu a srst zvířete. Důležitá byla také stavba těla, hmotnost apod.

Letošnímu ročníku vévodili králíci. Celkem 208 jedinců zahrnovalo 24 plemen a barevných rázů. Jednalo se o běžná plemena chována více méně v České republice. Chovná zvířata musí být zapsaná a tetovaná. Podle Bronislava Bláhy to ale neznamená, že nemohou být využita třeba i v kuchyni. U ptactva je to podobné. Plemena se od sebe liší také podle užitkovosti. Jiné snáší velké množství vajec, jiná jsou naopak chována pro peří nebo na okrasu. Záleží pouze na majiteli. Nejvíc si mohou pískat holubi a papoušci, které na jídelním lístku dnes těžko najdeme. Šampionem výstavy se nakonec stal králík Ferda. Víc než pohár, ale ocenil misku s krmením.

29

Chovatelů drobného zvířectva ubývá

Počet chovatelů i zvířat na Frýdlantsku rok od roku klesá. Situaci nám vysvětlil Bronislav Bláha, předseda výstavního výboru ZO ČSCH FRÝDLANT-VIŠŇOVÁ. ,,Mladí chovatelé nepřicházejí a členská základna stárne. Chybí nám generační obměna. Je to přeci jen práce se živými zvířaty. To je časově náročné. Potřebují každodenní péči a dovolenou si dovolit nemůžete, když za sebe neseženete náhradu.”.

Aby se člověk mohl stát chovatelem, musí si být jistý, že se zvířeti bude věnovat na sto procent. ,,Není to o tom přivést si tomu králíka a někam ho umístil a občas ho nakrmil. Je důležité, aby mu vytvořil dobré podmínky. A to nejen chovatelským zařízením, což není jednoduchá věc, ale je to i otázka krmné základny. Navíc se musí zaregistrovat v českém svazu chovatelů.“, doplnil Bláha.

Svou práci zde prezentoval také útulek Azyl pes z Krásného lesa, ve kterém teď na domov čeká třicet pět pejsků a sedmnáct kočiček. Lidé mohli na výstavě útulek podpořit jak finančně, tak i hmotně a navíc získat informace o adopci zvířete.

Autor: Tereza Valchová

[RPP id=63597]

Pin It on Pinterest