12109118_686230121478581_4280143065282271771_nV pátek 9. října proběhlo první zasedání pracovní skupiny k úpravám projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“. Šlo o dvouhodinové jednání moderované paní Jitkou Doubnerovou z Místní akční skupiny Frýdlantsko, na které kromě starostů obcí dorazil také hejtman Libereckého kraje, zástupci investora a KSLK, pracovníci ochrany přírody aj., ale také pět členů naší iniciativy.

Jednání se nesla v mírně napjaté, ale seriózní atmosféře, jíž dominovala snaha se dohodnout. Iniciativa „Zachraňme aleje“ považuje za důležitou shodu na základních tezích, tedy že všichni zúčastnění budou společně hledat taková řešení, která omezí kácení na nezbytně nutná, a že se náhradní výsadba bude realizovat v první řadě tam, kde ke kácení došlo. Od Martina Půty se přítomní dozvěděli, že je prostor pro úpravu projektu a že diskutovaná verze není definitivní. Projekt lze měnit i v průběhu probíhajících stavebních řízení.

Všem členům pracovní skupiny se dostalo ujištění, že rozšiřování komunikace je součástí projektu pouze v jediném případě, a to na silnici Raspenava – Krásný les. Dále má dojít k rozšíření oblouků na silnici Nové Město pod Smrkem – Horní Řasnice.

Taktéž byla sdělena informace, že v současné době neprobíhá žádné řízení o kácení. Občanská iniciativa „Zachraňme aleje“ navrhla, aby tato řízení nebyla zahajována dříve, dokud nebudou hotové finální verze projektů.

Jiří Hušek z Agentury ochrany přírody a krajiny vyjádřil naději, že založení pracovní skupiny by mohlo být prvním krokem k řešení problematiky alejí nikoli pouze v tomto jednom projektu, ale na Frýdlantsku vůbec.

V příštích dvou týdnech proběhnou terénní šetření, na nichž se sejdou zástupci všech subjektů působících v pracovní skupině, další jednání je naplánováno na 26. října.

Zatím se zdá, že je důvod k opatrnému optimismu. Aktivity občanské iniciativy „Zachraňme aleje“ otevírají dveře úvahám o osudu významného krajinotvorného prvku, jímž aleje na Frýdlantsku rozhodně jsou. O tom, zda bude důvod k optimismu i nadále, se nyní rozhodne na zmíněných terénních šetřeních, kde už budou diskutovány konkrétní úseky silnic a konkrétní stromy. První schůzka pracovní skupiny měla za cíl pouze shodu na procesních záležitostech, nikoliv shodu na výsledné podobě projektu – to nebylo v omezeném čase možné.

Za občanskou iniciativu „Zachraňme aleje“ Kryštof Špidla

12118959_686230331478560_8624562179416908987_nZdroj: Kryštof Špidla

Pin It on Pinterest