125-Jaroslav_Moravec-Svítání_na_JizerceBěhem čtvrteční vernisáže výstavy Zaostřeno na Jizerky byly v libereckém Centru Babylon představeny nejlepší fotografie Jizerských hor. Vybírala je odborná porota ze snímků zaslaných do fotografické soutěže, kterou vyhlásila Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Přidala se k nim i jedna, která vzešla z internetového hlasování veřejnosti. Na akci dorazilo přes 80 lidí a to nejen z řad fotografů, ale i dalších milovníků Jizerských hor. „Soutěž pořádáme již popáté a zájem lidí každým rokem stoupá. Věřím, že výstava přiblíží co nejvíce lidem krásy Jizerských hor a uvědomí si tak potřebnost jejich ochrany,“ řekl ředitel nadace Ondřej Petrovský.

Pokřtěn byl i kalendář Zaostřeno na Jizerky 2016, který vzešel z nejlepších vystavených fotografií. Všichni autoři, kteří do soutěže zaslali svůj snímek, ho obdrželi jako poděkování za účast. Další si ho mohou zakoupit za 300,- Kč s tím, že výtěžek z jeho prodeje putuje zpátky do Jizerských hor. Kalendář je možné si objednávat u nadace telefonicky (605 701 503), emailem jizerky@ecn.cz nebo osobně v liberecké kanceláři Matoušova 453/21. „Loňský náklad 1 400 kusů byl rozebrán prakticky do posledního a pevně věřím, že tomu tak bude i nyní. Lidem jejich příspěvek na Jizerky budou doma připomínat krásné i netradičními pohledy na toto pohoří. Některé firmy si na něj nechaly dotisknout své logo a používají ho jako poděkování svým partnerům“, vysvětlil Petrovský.

2015_10_08 - Zaostřeno na Jizerky - Vernisáž Babylon - 007Porota vybrala i absolutního vítěze, kterým se stal Jaroslav Moravec se svým snímkem Svítání na Jizerce. Fotografie zavedou návštěvníky výstavy na nejrůznější zákoutí Jizerských hor, nabízí pohledy tradiční i zcela neznámé ve všech ročních obdobích. V prostorách Centra Babylon bude výstava k vidění až do konce října. V listopadu se přesune do obchodního centra Forum Liberec a následně do vybraných obcí Libereckého kraje. Na výstavu se žádné vstupné nevybírá a organizátoři již připravují vyhlášení dalšího ročníku.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 5 500  kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje byl využit na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. „I díky tomu bylo za poslední roky do Jizerských hor vysázeno necelých 84 tisíc sazeniček například buků, dubů nebo jedlí, které mají své nezastupitelné místo v druhové skladbě jizerskohorských lesů. Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově, jsme přesvědčeni, že je to cesta správným směrem,“ řekl Petrovský.

Petra Menclová, která zasedá v porotě již od počátku, se focení věnuje od roku 2005 a k celé soutěži říká: „I letos dorazilo velké množství snímků, mezi kterými převládaly podzimní a zimní motivy. Není se čemu divit, tato roční období s častými změnami počasí dokáží krajinářským fotografům připravit opravdu krásnou podívanou. Často jsme tak svědky hry světla a stínů, kdy si na nebi mezi těžkými temnými mraky hledají skulinky jemné paprsky a osvětlují louky, lesy či skály. Východ slunce zase příjemně okoření ranní mlhy, které fotografiím dodají nezaměnitelnou atmosféru a správný náboj. Krajinář musí být trpělivý a často se vrací s nepořízenou, na kost promočený. Je opravdovým lovcem světla.“

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.czwww.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest