pomník 1Dva pomníky připomínající oběti I. světové války obnoví v příštích letech město Frýdlant. V současné době se připravuje projekt, který řeší jejich budoucí podobu. Jde o pomník takzvaného „klečícího vojáka“, který je nyní v zadní části městského hřbitova a pomník nacházející se v parku před hřbitovem.

Obnova pomníků vojákům, kteří padli ve Velké válce je dalším konkrétním krokem v rámci spolupráce města Frýdlant a Československé obce legionářské. „Jsme partnerem projektu Legie 100, v jehož rámci jsme na počátku loňského roku pořádali v městském muzeu výstavu k 100. výročí začátku I. světové války. Letos na spolupráci navazujeme právě přípravou obnovy pomníků, na které se tak trochu pozapomnělo“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Oba si podle něj zaslouží, aby se o nich veřejnost znovu dozvěděla. V současné době jsou totiž zašlé a lidé ani nemají možnost zjistit, co mají připomínat.

První z pomníků, u kterého se v těchto měsících hledá architektonické řešení, má podobu „klečícího vojáka“. „Jde o pomník obětem I. světové války, který původně stál v městském parku. Byla na něm na třech mohutných bronzových deskách vyryta jména 225 obětí první světová války, pocházejících z bývalého správního obvodu Frýdlant v Čechách. Tyto desky se jmény se na pomník mají znovu vrátit, i když už nepůjde o originály,“ říká Věra Sobotová z oddělení památkové péče městského úřadu Frýdlant. Socha klečícího vojáka je nyní na městském hřbitově. „Svým způsobem se ale vrátí tam, kde byla původně. Počítáme totiž s tím, že by byl pomník nově umístěn mezi kostel Nalezení sv. Kříže a alejí v městském parku,“ říká Věra Sobotová. Socha bude znovu stát na žulovém podstavci, který teď chybí. Dle původní podoby doplní podstavec i čtvrtá deska, která bude obsahovat původní německý nápis, v překladu znamenající „Obec Frýdlant, domov vašich nezapomenutelných synů 1914 – 1918“.

Druhý z pomníků se nachází před městským hřbitovem, na samém kraji parku. V současné době ale vypadá jen jako deska, nápis dávno zmizel. „Tento pomník vznikl na památku zemřelých zajatců I. světové války a byl slavnostně odhalen v květnu roku 1934. Na desce byl reliéfně osazen nápis vyvedený v němčině, který se sem znovu vrátí. Protože by ale lidem asi příliš neřekl, bude místo doplněno českými vysvětlivkami, které vše uvedou do historického kontextu,“ prozrazuje Věra Sobotová. Pomník bude z dnešního svahu pod malým parkovištěm u hřbitova posunut více do parku a dá vzniknout malému pietnímu místu. Povedou k němu přístupové chodníčky, kolem budou osazeny lavičky.

pomník 2

Československá obec legionářská podobné kroky města vítá. „Historie první války byla u nás na severu velmi pohnutá. Obyvatelstvo bylo většinou německé, to ale nic nemění na faktu, že utrpení lidí v této válce bylo veliké. A nemusí se jednat jen o vojáky na frontě, ale i o jejich blízké. Válka totiž vždy nejvíc dopadá na obyčejné lidi. Oni nejvíc pociťují hlad, bídu, smrt. Hrůzy války si je potřeba neustále připomínat. Proto, aby na ně lidé nezapomněli a aby nepovažovali dnešní mír za samozřejmost,“ uzavírá místopředseda Československé obce legionářské – jednoty Liberecký kraj, František Gábor.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest