5KRAJ – Ve dnech 13. – 15. října 2015 se v objektu oddělení specializovaných kynologických činností v Černousích konal VI. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů.

Ve dnech 13. – 15. října 2015 se v objektu oddělení specializovaných kynologicých činností v Černousích konal již VI. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve všestranném použití služebních psů. Všechny přítomné na slavnostním nástupu přivítal náměstek ředitele krajského ředitelství pro vnější službu plk. Ing. Bc. Pavel Langr a vedoucí kynologů Libereckého kraje mjr. Mgr. Aleš Jehlička.

Závodníci soutěžili v následujících disciplínách – ovladatelnost – obratnost, obranné práce a pachové práce. Mezi ovladatelnost a obratnost patří například přivolání psa, chůze u nohy, překonání překážky, prolézání propusti, skok daleký, skok vysoký, reakce na cizí osoby  a jiné další. Mezi obrannými pracemi jsou například prohlídka osoby, předvedení osoby (eskorta), obrana psovoda, zadržení nebezpečného pachatele s překonáním jeho aktivního odporu, zamezení vstupu nepovolaným osobám a jiné další. Pachové práce zahrnují například vyhledání osoby v objektu, vyhledání vystřelených nábojnic, vyhledání pachové stopy v terénu, avizace (upozornění psovoda na ukrytého pachatele – označení vyštěkáním) ukryté osoby při obchůzce a jiné další.

Policie využívá k výkonu služby služební psy pro speciální úkony a služební psy pro tzv. klasické využití. Psi specialisté jsou určeni především k vyhledávání narkotik, výbušnin, akcelerantů hoření, zbraní, ztotožňování pachů a vyhledávání lidského cadaveru (lidských ostatků). Služební psi na tzv. klasiku se rozdělují do kategorií hlídkových a pátracích. Nový zkušební řád tyto kategorie spojuje a následně využívá jejich dovednost pro větší praktické použití k výkonu služby.

Veškeré modelové situace byly nastaveny do podmínek, se kterými se policisté mohou při výkonu služby setkat. Rychlost vyhodnotit stávající situace psovodem a okamžitá reakce služebního psa byla ve většině případů rozhodující pro zdárné zvládnutí stanoveného úkolu.

S pachovými pracemi si nejlépe poradil služební pes Agbar s psovodem pprap. Tomášem Loudou ze SZKČ Česká Lípa. Služební pes s nejrazantnějším obranným zákrokem byl vyhodnocen služební pes Qain se psovodem pprap.  Zdeňkem Matoušem ze SZKČ Jablonec nad Nisou.

Závěrečného slavnostního vyhlášení výsledků letošního ročníku přeborů se zúčastnil za Krajské ředitelství policie Libereckého kraje vedoucí Oddělení služby pořádkové policie plk. Mgr. Bc. Pavel Bartoš a vedoucí Územního odboru Liberec  plk. Mgr. Kurt Malina, dále vedoucí kynologů Libereckého kraje mjr. Aleš Jehlička a starostové obcí Habartic – Ing. Bc.. Stanislav Briestenský, Pertoltic – Viktro Podmanický, Višňové – Tomáš Cýrus, Černous – Miroslav Richter a také bývalý starosta obce Černousy Vladimír Keller.

8Slavnostní vyhlášení vítězů dokumentoval plukovník ve výslužbě Ing. Josef Růžička – bývalý vedoucí veterinární základny Grabštejn.

Vedoucí kynologů Libereckého kraje mjr. Mgr. Aleš Jehlička by chtěl na závěr poděkovat starostům přilehlých obcí, na jejichž katastru se přeboru konaly a kteří byli zároveň přítomni i závěrečnému ceremoniálu. Poděkování patří také sponzorům soutěže. “Jelikož se letos nekonalo Mistrovství republiky v tzv. klasice, přijeli na tento přebor zejména “B” týmy, a to záměrně, aby se všichni psovodi, nejen ti nejlepší, mohli v rámci závodů naučit pracovat pod stresem a jistým napětím. Zároveň aby tak měli možnost vyzkoušet si modelové situace odpovídající situacím reálným, což je výbornou průpravou pro jejich vlastní zákroky. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat samotným závodníkům, že i za tak složité bezpečnostní situace v naší republice, která souvisí s migrací, přijeli a soutěžili” dodal mjr. Jehlička.

Výsledková listina:

1. prap. Libor Valečko, sl. pes  Ramses, SZKČ Semily
2. pprap. Tomáš Louda, sl. pes Agbar, SZKČ Česká Lípa
3. pprap. Bc. Romana Svobodová, sl. pes Bony, SZKČ Liberec

Družstva:

1. SZKČ Semily –  pprap. Libor Valečko, pprap. Tomáš Louda
2. SZKČ Královéhradecký kraj  – pprap. Petr Kuhn, pprap. Zbyněk Černý Dis.
3. SZKČ Liberec – pprap. Bc. Romana Svobodová, pprap. Jiří Císař

10

16.10.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Zdroj: Policie ČR

 

Pin It on Pinterest