12

Jablonečtí fotbalisté při úklidu

O víkendu proběhla tradiční akce s názvem Ukliďme Jizerky, kterou již od roku 1999 pořádá Společnost pro Jizerské hory, o.p.s.. Přestože počasí bylo vpravdě jizerské a v sobotu nebylo na hřebenech vidět pomalu na krok, dobrovolníky to neodradilo a několik stovek se jich vydalo do lesů, aby pouklízeli, co tam po letní sezoně zůstalo po neukázněných návštěvnících.

Do akce se dvakrát ročně zapojují školy, zájmové skupiny i jednotlivci, pořádající organizace pak v průběhu týdne sesbírané odpadky sváží. „Pravidelně nasbírané odpadky naplní velkokapacitní kontejner. Letos patří mezi zajímavé nálezy například gauč, staré kastroly nebo obaly od potravin ještě z dob komunismu,“ říká ředitelka Společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová. „Velice děkujeme všem, kdo se do hor vydali a pomohli nám je vyčistit, stejně jako sponzorům z řad místních firem a obcí, bez kterých by naše činnost nebyla možná,“ dodává.

111

Děti z libereckého turistického oddílu arcturus při sběru odpadků v Jizerkách

Tentokrát akci podpořil i jablonecký fotbalový klub a to hned dvěma způsoby. Před akcí uspořádal dražbu unikátní kšiltovky, která vynesla téměř čtyři tisíce korun a v neděli se pak fotbalisté a členové vedení klubu vydali přímo do hor uklízet. „Velmi si této spolupráce ceníme. Často se říká, že jsou to právě sportovci, kdo v Jizerkách nechává nepořádek a tak jsme rádi, že nám jablonečtí fotbalisté pomáhají ukázat, že není žádná ostuda jít sbírat odpadky,“ oceňuje přístup sportovců Bednářová.

Další úklid se bude v Jizerkách konat v květnu 2016, informace o něm i o dalších zajímavých akcích naleznete na www.projizerky.cz.

Zdroj: Společnost pro Jizerské hory, o.p.s.

Pin It on Pinterest