IMG_0111Kvůli plánovaným změnám v přijímání žádostí o cestovní doklad a o jeho vydání bude od 10. prosince 2015 celostátní odstávka systému CDBP (cestovní doklady/občanské průkazy s biometrickými prvky), aby mohl být systém nově nastaven. Občané si pak nikde v republice nebudou moci zažádat o občanský průkaz nebo cestovní doklad s biometrickými prvky.

„Vyzýváme proto občany, aby svou návštěvu na úřadě neodkládali na poslední chvíli. Mohli by být pak nemile překvapeni, že zůstanou bez platného dokladu,“ říká Zlata Mauerová z Městského úřadu Frýdlant. Úřednice budou v případě nouze moci vydat pouze cestovní doklad bez biometrických údajů, který stojí 1.500 Kč pro dospělého a 1.000 Kč pro dítě do 15 let. Platnost tohoto tzv. rychlopasu je pouze půl roku a ne všechny země světa jej akceptují.

„A pozor, odstávka se bude týkat i výdeje už hotových dokladů. Bez systému CDBP je totiž v době odstávky nebudeme moci klientům předat. I s tímto je třeba počítat,“ dodává Jitka Melicharová, která se systémem CDBP pracuje na Městském úřadu Frýdlant nejvíce.

Kdo tedy potřebuje do konce roku 2015 nebo v lednu 2016 nový občanský průkaz nebo cestovní pas, musí si o něj zažádat nejpozději v polovině listopadu 2015! Jen tak bude mít jistotu, že bude mít platný doklad včas.

Ilustrační foto: aš
Frýdlant 05/10/2015

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest