velvyslanec Nizozemského království 6Velvyslanec Nizozemského království Eduard W. V. M. Hoeks přijel ve čtvrtek 22. října 2015 na oficiální návštěvu Frýdlantu. Během čtyř hodin, které ve městě strávil, si prohlédl historickou obřadní síň radnice, hrad a zámek Frýdlant a také nově obnovený Zámecký pivovar Frýdlant. Nizozemského velvyslance po celou dobu návštěvy doprovázel nejvyšší představitel města, starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Ve Frýdlantě jsme dosud přivítali jen velvyslance Spojených států amerických, Nizozemské království je tedy teprve druhou zemí, jejíž velvyslanec si přijel Frýdlant prohlédnout. Což je nám nesmírnou ctí,“ podotkl starosta Dan Ramzer. S nizozemským velvyslancem probíral během odpoledne a večera řadu témat. Dotkli se současné uprchlické krize, přičemž velvyslance zajímalo i začlenění cizinců, kteří k nám emigrovali už před lety. Hovořilo se také o přeshraniční spolupráci Frýdlantu, partnerských městech v zahraničí nebo politické situaci ve Frýdlantu, v České republice i v Nizozemském království.

Z radnice zamířil Ed Hoeks na hrad a zámek, kde mu pohled do jeho historie zprostředkovala kastelánka Jana Pavlíková. Následovala prohlídka obnoveného pivovaru, které se ujal jeho ředitel Marek Vávra. V pivovaru se k návštěvě připojil i místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Po prohlídce následovala degustace frýdlantských piv a beseda s Nizozemci, kteří v současné době žijí a podnikají ve Frýdlantském výběžku. „Pevně věřím, že to není naše poslední spolupráce s Nizozemským královstvím. Nizozemce u nás velmi rádi vidíme a snažíme se je k nám přilákat. Mimo jiné jsme pro ně letos připravili jeden z nových propagačních materiálů Frýdlantska CZ v jejich rodném jazyce,“ uzavřel starosta Frýdlantu.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest