Výsadba - listopad 03Dvanáct nových stromků nechalo v úterý 27. října 2015 vysázet Město Frýdlant kolem parkoviště u pošty v ulici Okružní. Obnovilo tím původní stromořadí, ze kterého v současné době zbyly jen čtyři stromy. Jde o první krok, který má přispět k ozelenění centra města.

„Původní stromořadí se sázelo zhruba před 12 lety a šlo o okrasné peckoviny. Tenkrát jich bylo kolem parkoviště vysazeno 15. Zůstaly ale jen 4,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zeleň ve městě ve své gesci. Dnes bylo stromořadí doplněno. „Vysadili jsme 12 stromků okrasných peckovin, tedy stejného druhu. Tak, aby bylo stromořadí jednodruhové,“ říká. „Konkrétně se jedná o višeň křovitou. Tedy stromky, které dosahují maximální výšky 3 až 6 metrů a šířky koruny 2 až 3 metry. Kvetou v dubnu a květnu a jsou mrazuvzdorné až do teploty -25 stupňů Celsia,“ přidává podrobnosti Jan Mráz z majetkosprávního odboru městského úřadu Frýdlant.

Výsadba - listopad 13Nejde přitom o poslední podobnou akci v centru Frýdlantu. Už na jaře příštího roku budou stromy lemovat i parkoviště známé jako „U Hlubučka“, tedy u budovy B městského úřadu na křižovatce ulic Havlíčkova a U Potoka. Chystá se také ozelenění náměstí T. G. Masaryka.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest