jednání Lubaň 2Po téměř osmi letech obnovil koncem října Frýdlant spolupráci s polským městem Lubáň. Zástupci obou měst hledali možnosti, jak společně propojit projekty, které mají ve svém městě připravené. Tak, aby na jejich realizaci mohli v projektovém období 2014 – 2020 čerpat peníze z česko-polských fondů Evropské unie.

První jednání, které proběhlo v polském městě Lubáň v pátek 30. října 2015, ukázalo, které konkrétní projekty chce díky česko-polským fondům Frýdlant i Lubáň realizovat. „Ve Frýdlantu bychom rádi zrevitalizovali část území, kterému říkáme Podzámčí. Chceme v něm vytvořit takzvanou lesní stezku. Ta má propojovat areál pod zámkem s křížovou cestou, kterou také čeká obnova. Dále bychom rádi získali finance na projekt expozice ve Špitálku a na knihovnu, která se musela po povodních v roce 2010 přestěhovat a nyní sídlí v areálu školy v Bělíkově ulici,“ prozradil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

jednání Lubaň 1

Lubáň má o projektech, které chce díky společné spolupráci podat, také jasno. „Rozhodně bychom rádi, aby se podařilo najít financování pro obnovu lesoparku Kamenia góra. Chceme také spolupracovat na společné propagaci muzeí a rádi bychom rozjeli projekt, díky kterému se bude v polských základních školách vyučovat čeština a v těch českých zase polština,“ řekl místostarosta města Lubáň Mariusz Tomiczek.

Frýdlant s Lubání spolupracoval už před osmi lety. Tehdy obě města také připravovala společné projekty. „Tenkrát jsme ale nebyli úspěšní ani v projektu na obnovu knihovny, ani v projektech opravy Lužické ulice a expozice muzea. Věřím, že v tomto novém projektovém období česko-polských fondů budeme úspěšnější. Už proto, že máme projekty dobře připravené,“ podotkl starosta Frýdlantu.

Práce na společné projektové přípravě bude probíhat zrychleně. Příští jednání vedení obou měst je naplánováno už na 25. listopadu ve Frýdlantu. Do poloviny prosince by měla města Frýdlant a Lubáň podepsat partnerskou smlouvu o spolupráci.

jednání Lubaň 3Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest