pocty2Hned dvě významná ocenění si převzaly u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu osobnosti spojené s Frýdlantskem. Ve středu 28. října 2015 si nejprve převzal z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění básník a spisovatel Jiří Žáček, který má ve Frýdlantu chalupu a často ve městě pobývá. O den později pak získala při slavnostním ceremoniálu v galerii Lázně v Liberci Poctu hejtmana Libereckého kraje první porevoluční starostka nedaleké Višňové, Marie Matušková.

“Básník Jiří Žáček už k Frýdlantu patří. Má u nás Na Hágu chalupu a když v ní tvoří, dívá se přitom na hrad a zámek. Velmi mu k ocenění gratuluji a doufám, že z jeho pera vzejde ještě spousta krásných básniček a příběhů,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto: David Sedlecký

Foto: David Sedlecký

Radost má i z další ceny, která se Frýdlantska týká, Pocty hejtmana udělené bývalé starostce Višňové, Marii Matuškové. “Je to teprve druhá osobnost z Frýdlantska, která tuto Poctu hejtmana obdržela. Tím prvním, kdo ocenění získal, byl v roce 2010 hejnický farář Miloš Raban. I Marii chci pogratulovat. Ocenění si zasloužila nejen svou prací starostky, ale i svým lidským přístupem,” podotkl Dan Ramzer.

Marie Matušková byla první porevoluční starostkou Višňové. Obec řídila 20 let, od roku 1990 do roku 2010 a zasloužila se o rozvoj celého Frýdlantska.

Foto z ceremoniálu Pocty hejtmana 2015: Radek Petrášek

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest