šipky Liberec 4Poslední společnou akci pro rok 2015 mají za sebou aktivní senioři z Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou. Byla jí Liberecká šipka, ve které se na stupních vítězů objevili symbolicky zástupci všech tří měst.

Liberecká šipka je soutěž, která v minulém roce odstartovala novou tradici spřátelených seniorských klubů. „V Liberci s ní loni začínali, letos už jsme šipky hráli ve všech třech městech. Stejně by tomu mělo být i v příštím roce,“ věří starosta Frýdlantu Dan Ramzer. O turnaj v šipkách je tradičně velký zájem. „Tentokrát se do tohoto závodu jednotlivců přihlásilo 85 seniorů. Z Frýdlantu jich přijelo 34, z Jablonce nad Nisou 19 a zbytek jsou naši z Liberce,“ vypočítala Marie Matějíčková z Komunitního střediska Kontakt Liberec.

Senioři odházeli postupně šest kol, v každém tři soutěžní pokusy. Dohromady bylo tedy 1530 soutěžních hodů. „Všechny tyto hody daly po spočítání dohromady 17 955 bodů. Frýdlantští naházeli na jednoho člověka v průměru 193 bodů, senioři z Jablonce 217 a z Liberce 227 bodů,“ uvedl ředitel Komunitního střediska Kontakt Liberec Michael Dufek. Nula se na displeji šipkového terče objevila po všech třech odházených pokusech nakonec jen čtyřikrát. Jednou také Janě Novákové z Liberce. „Bylo to v prvním kole. Jsem pravák a tak jsem házela normálně pravou rukou. Jenže jsem si neuvědomila, že po zlomenině ramene můžu zvedat ruku jen do určité výšky, jinak už v ní pak nemám sílu. A tak všechny šipky prvního kola skončily pod terčem. To byla ta nula. Příště už jsem tedy radši házela levou rukou. Výkon nebyl nic moc, ale pokaždé jsem už trefila alespoň něco,“ smála se žena, která je spřízněna s frýdlantskými turisty. Ostatně v jejich týmu dnes také závodila. „Dlouhá léta jsem s nimi chodila na túry, tak jsem i v jejich týmu,“ doplnila.

Na pomyslných stupních vítězů nakonec stanuly tři ženy. Zlato si vyházela seniorka z Liberce Růžena Šmídová, stříbro Anna Šikolová z Jablonce nad Nisou a bronz Vlasta Zimmermannová z Frýdlantu. „Mám radost, že se zrovna při poslední společné akci v tomto roce podařilo, že všechna tři města jsou na stupních vítězů,“ podotkla matrikářka městského úřadu Frýdlant Ivana Spatzierová, která se na akci za Frýdlant podílela. A dodala, že i když frýdlantští netrénují, dohání vše nadšením. Ostatně absenci jakéhokoli tréninku potvrdila i bronzová Vlasta Zimmermannová. „Na trénink nemám čas. Házím vždycky jen tak od oka. Přijdu, naházím a jdu. A i přesto to vyšlo,“ smála se. Jak přiznává, ráda sportuje a na výkonech to je znát. Úspěch slavila i při orientačím výletě ve Frýdlantu, kde byla nejlepší ženou a celkově brala druhé místo. „Já mám sport moc ráda a jdu do všeho. Teď třeba chodím na stadion s vnoučaty bruslit,“ doplnila.

Atmosféra závodu, který se odhrál v Lidových sadech v Liberci, byla v krásném podzimním dni opět povedená. „Doufám, že v podobně pohodovém a přátelském duchu se budou nést i další akce, které pro seniory už teď plánujeme na rok 2016,“ uzravřel starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest