129-Zdeněk_Lín-Škrpál_nad_Plischkeho_studánkouVýstava Zaostřeno na Jizerky vzešla z nejlepších snímků fotografické soutěže, kterou pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor již popáté. Do uzávěrky dorazilo 216 snímků od 59 autorů a o výběr těch nejlepších, které si můžete na výstavě prohlédnout, se postarala odborná porota. Jeden snímek vybrala i široká veřejnost v internetovém hlasování. Výstava je koncipována jako putovní a v měsíci listopadu je možné si ji prohlédnout v prostorách obchodního centra FORUM Liberec. Konkrétně až do 30.11. u vchodu vedoucího od Domu kultury. Výstava Vás zavede do známých i netradičních zákoutí Jizerských hor. „Vstup je bezplatný a budeme potěšeni, pokud se s Vámi můžeme o nádherné snímky tímto způsobem podělit,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Z užšího výběru vystavených fotografií byl sestaven nástěnný kalendář ve formátu A2 Zaostřeno na Jizerky 2016. Každý den od 15 do 18 hod bude k dostání za 300,-Kč i přímo u výstavy. Jeho nákupem podpoříte Jizerské hory, kam bude celý výtěžek věnován. Již nyní je možné si ho také objednávat u nadace telefonicky (605 701 503), emailem jizerky@ecn.cz nebo osobně v liberecké kanceláři Matoušova 453/21. V případě zasílání poštou je nutné přičíst ještě 100,- Kč za poštovné a balné. „Loňský náklad 1 400 kusů byl rozebrán prakticky do posledního a i letos je již třetina kalendářů pryč. Lidem jejich příspěvek na Jizerky budou doma připomínat krásné i netradičními pohledy na toto pohoří. Některé firmy si na něj nechaly dotisknout své logo a používají ho jako poděkování svým partnerům“, vysvětlil Petrovský.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 5 500  kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje byl využit na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. „I díky tomu bylo za poslední roky do Jizerských hor vysázeno necelých 84 tisíc sazeniček například buků, dubů nebo jedlí, které mají své nezastupitelné místo v druhové skladbě jizerskohorských lesů. Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově, jsme přesvědčeni, že je to cesta správným směrem,“ řekl Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest