pieta veteráni 6Pietních akcí, které vzpomínaly na konec první světové války, oběti války první i druhé a uctily také novodobé válečné veterány, se ve středu 11. listopadu 2015 zúčastnil v Liberci starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Na akci byl pozván Československou obcí legionářskou, jednotou Liberecký kraj, se kterou město úzce spolupracuje.

Pietní akt byl rozdělen na tři části. První se odehrála na vojenském hřbitově v Ostašově. „Je to symbolické místo, připomínáme se si zde, že 11. listopadu 1918 skončila první světová válka. A právě v Ostašově leží na vojenském hřbitově pochováno 714 vojáků, kteří se jejího konce nedočkali. Jde o zajatce z tábora, který tu během války vyrostl a ve kterém bylo několik desítek tisíc zajatců. V jednu chvíli v něm dokonce žil stejný počet lidí, jako tenkrát v samotném Liberci,“ uvedl za Československou obec legionářskou, jednotu Liberecký kraj, František Gábor.

Další část piety proběhla v Ruprechticích u památníku obětem druhé světové války. I tady hosté položili květiny, vyslechli si slavnostní řeč vojeského kaplana Petra Šabaky a uctili památku padlých minutou ticha.

Třetí a nejdelší část programu se pak uskutečnila v libereckých kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. „Tady už se jedná především o vojenský svátek, během kterého vojáci prokazují úctu veteránům z novodových vojenských misí,“ podotkl František Gábor. Vojáci během akce předávali vyznamenání, přečtena byla jména účastníků zahraničních misí, kteří během nich zemřeli, zazněla i státní hymna.

Vážím si pozvání na tuto akci, během které jsme si připomněli v Den válečných veteránů hrdiny z první i druhé světové války a také ty, kteří bojují za svobodu a demokracii v novodobých válečných konfliktech. Jsem pyšný na to, že příslušníky libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany jsou i občané Frýdlantu. Protože právě tady v Liberci, v těchto kasárnách, se před 25 lety navázalo na legionáře z první i druhé světové války, když zdejší vojáci byli jako první v roce 1990 nasazeni v zahraničních bojích v Perském zálivu,“ doplnil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Celý pietní akt pak zakončilo krátké setkání u památníků nových misí, které stojí v prostorách kasáren.

Symbolem Dne veteránů, který se objevoval také na klopách návštěvníků piety v Liberci, je červený vlčí mák. Více o tom, proč je to právě tato květina, se dozvíte například zde.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest