strom 18Devět metrů vysoký smrk stříbrný pichlavý zdobí od středy 25. listopadu 2015 náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu. Takzvaný vánoční strom pochází ze zahrady Jindřicha Ouhrabky z Frýdlantu, který ho sám zasadil v roce 1980. Vzrostlý a košatý smrk bude ve čtvrtek ověšen ozdobami. Slavnostně se rozsvítí už tuto neděli 29. listopadu v 17.00 hodin.

Cesta vánočního stromu pro Frýdlant začala u domu Ouhrabkových už před osmou hodinou ranní. Než se však začalo se samotným kácením smrku, museli zasáhnout elektrikáři. “V místě se sbíhá více drátů a kabelů elektrického vedení a speciální automobil by se ke smrknu nedostal. Proto musel být jeden z kabelů odpojen,” vysvětlil Jan Mráz z majetkosprávního odboru městského úřadu ve Frýdlantu.

Kolem osmé hodiny se pak dostal ke slovu i správce městských lesů Jiří Pánek. Smrk, který byl omotaný speciálním lanem a jištěný ze vzduchu hydraulickým ramenem, pokácel během několika minut. Po naložení na přívěs se pak vydal směrem k náměstí.

“Nedá se nic dělat, strom už pro nás byl nebezpečný. Je starý 35 let a vysoký. Báli jsme se, že by mohl při prudkém větru spadnout nebo poškodit elektrické vedení. Když padlo rozhodnutí o jeho pokácení, uvažovali jsme, jestli ho jen rozřezat na topení nebo ho věnovat městu. A vyhrála ta druhá varianta,” usmíval se po skácení smrku Jindřich Ouhrabka. Na to, že právě jeho strom bude v centru pozornosti lidí po celé předvánoční a vánoční období, je pyšný. “Určitě se přijdeme podívat na nedělní rozsvěcení, jak mu to na náměstí sluší,” dodal.

Na náměstí dorazil strom na přívěsu přesně v devět hodin dopoledne, jeho příprava pro ukotvení a samotné ukotvení trvalo další hodinu. Na špičku už byla rovnou umístěna hvězda, zbytek ozdob dostane ve čtvrtek. “Strom je po zkrácení a úpravě vysoký nakonec kolem devíti metrů, přičemž zhruba 1,2 metru je pod zemí. Bezpečně je ukotven klíny, takže se nemůže stát, že by spadl,” ubezpečil Jan Mráz.

Fotoreportáž z kácení, převozu a ukotvení vánočního stromu si můžete prohlédnout zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest