Tak vážení, máme advent, mnozí z vás už mají připravený věnec, aby slavnostně zapálili první svíčku vánoční atmosféry. Co ale advent znamená a znamenal? Máme pro vás odpovědi.

náhled_cukroví

Advent je čas očekávání a přípravy na narození Ježíše Krista. Slovo je odvozeno z latinského adventus – příchod. O první adventní neděli začíná liturgický rok a příprava na Vánoce. Advent trvá čtyři týdny a končí západem slunce na Štědrý večer. Neděle byla vždycky základem církevního roku, takže advent začínal v neděli. Například v 6. století v Miláně začínal v neděli po svatém Martinovi a měl šest nedělí. V Římě začínal po svaté Kateřině a tam měl čtyři neděle.

Čtyřtýdenní období adventu je podle historika Jaroslava Šebka spojeno se symbolikou Kristova kříže, který se rozpíná do čtyř stran. Původně však trvalo osm týdnů a bylo obdobím přípravy na příchod Krista, kdy se dodržoval půst a přiváděl tak lidi k vnitřnímu životu. První zmínky pocházejí z konce 4. století z oblasti Španělska. V Evropě slaví advent lidé zhruba od 12. – 13. Století, kdy se postupně rozšiřoval a přišel i k nám, do Čech. Jaroslava Šebeka,rovněž uvádí,že si ho lidé nejvíce připomínali v momentech, které byly těžké. Znamenal pro ně naději na změnu k lepšímu.

Železná, bronzová, stříbrná a zlatá neděle

Každý z těchto názvu popisuje vývoj adventního období. První je železná, poslední zlatá. Tohle dělení nemá s církví nic společného. Odvíjí se od obchodníků a postupným zvyšováním jejich tržeb. Ještě donedávna byly na zlatou neděli otevřeny obchody.

Proč adventní věnce?

venecVytváření a zdobení adventního věncepatřík poměrně mladým zvykům. Má kořeny v Rakousku a Německu, kde se začaly věnce objevovat v polovině devatenáctého století. Stejně jako vánoční stromeček. Adventní věnce jsou prvními posly blížících se vánočních svátků. Základem adventního věnce je kruhový tvar symbolizující jednotu lidí s Bohem. Čtyři svíčky, světlo symbolizují Ježíše Krista. Svíce se postupně rozsvěcující s každou adventní nedělí, poukazovaly na blížící se příchod Světla Světa – Božského dítěte.

Vyvrcholení adventu-Štědrý večer

Obdarovávání se patří k Vánocům, ale také k adventní době. Tím největším darem, který dostalo lidstvo, bylo narození Ježíše. Na toto obdarování odpovídáme tím, že nadělujeme dárky druhým. Být darem pro druhé a obdarovávat je součástí našeho člověčenství.

Adventní kalendář

Ještě mladším zvykem než adventní věnec je mezi dětmi oblíbený adventní kalendář. Ten se zrodil v Mnichově v roce 1908. Jeden majitel tiskárny uvedl na trh vystřihovací kalendář nazvaný V zemi Ježíškově. Na listu bylo čtyřiadvacet vánočních obrázků. Děti každý den vystřihly jeden obrázek a tak sestavovaly betlémskou krajinu. V 70. Letech minulého století v Americe, se objevili kalendáře, které v sobě ukrývaly čokoládové minidárky. Z marketingového tahu, se později stala naše oblíbená tradice.

použíté zdroje: lidovky.cz, český rozhlas.cz,

 

Pin It on Pinterest