Bi-idfkfh5TgBHE7tEFiGxRPDrcEbXPQW37HAV6iMVjn-KpaPDh5p3bluO-CccR7v_3QB6kZakoupením kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2016 můžete již popáté pomoci Jizerským horám. Jeho nový majitelé si přinesou domů nejen krásné snímky těchto hor, ale zároveň přispějí na jejich obnovu. Samotný kalendář sestavila Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor ze snímků zaslaných do fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Díky výtěžku z předešlých ročníků bylo do Jizerských hor vysázeno necelých 84 tisíc sazenic původních druhů dřevin na cca 298 ha ploch. „I letos jsme vydali kalendář ve formátu A2, aby krásné snímky pěkně vynikly a mohly tak potěšit všechny milovníky Jizerských hor. Zároveň patří poděkování všem, kteří nám touto cestou pomáhají s naší činností,“ sdělil Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Kalendář lze zakoupit v jabloneckém Eurocentru a v infocentrech v Liberci, Bedřichově, Josefově Dole, Tanvaldu a Desné. Až do 23. prosince je k dostání též u stánku nadace v přízemí OC NISA Liberec každý  den minimálně od 15 do 18 hod. Jeho cena je 300,- Kč. Objednávky je možné zasílat též emailem jizerky@ecn.cz nebo telefonicky na čísle 605 701 503. V případě zasílání poštou je nutné přičíst ještě 100,  Kč za poštovné a balné. „Loňský náklad 1 400 kusů byl rozebrán prakticky do posledního a i letos mě těší ohromný zájem o kalendáře. Některé firmy si na něj nechaly dotisknout své logo a používají ho jako poděkování svým partnerům. Pro příští rok budeme zvažovat navýšení nákladu a tím pádem by se mohlo podařit získat i více peněz na obnovu Jizerských hor,“ doufá Petrovský.

Kalendář není jediným výstupem soutěže Zaostřeno na Jizerky. Ze širšího výběru vznikla i výstava, která byla zahájena říjnovou vernisáží. Od té doby se každý měsíc přesouvá a nyní je k vidění v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. „Výstava Vás zavede do známých i netradičních zákoutí Jizerských hor. Vstup je bezplatný a budeme potěšeni, pokud se s Vámi můžeme o nádherné snímky tímto způsobem podělit,“ pozval čtenáře Petrovský.
Do letošní uzávěrky dorazilo 216 snímků od 59 autorů a o výběr těch nejlepších, které si můžete na výstavě prohlédnout, se postarala odborná porota. Jeden snímek vybrala i široká veřejnost v internetovém hlasování. Samotná soutěž byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 5 500  kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje byl využit na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. „I díky tomu byly za poslední roky jizerskohorské lesy obohaceny sazenicemi například buků, dubů nebo jedlí, které mají své nezastupitelné místo v druhové skladbě jizerskohorských lesů. Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově, jsme přesvědčeni, že je to cesta správným směrem,“ řekl Petrovský.

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,
                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

 

Pin It on Pinterest