štěpkovač 4Dva nové stroje, nezbytné pro provoz komunitní kompostárny, pořídilo Město Frýdlant. Jde o prosévačku a přístroj na drcení a štěpkování. Jejich pořízení přišlo na celkem 982 600 korun, Frýdlant ale z této částky zaplatil jen 124 352 korun. Zbylé náklady pokryla dotace z Evropské unie.

„Největší část peněz, konkrétně 810 568 korun, plyne z Fondu soudržnosti. Jde o 85% celkové částky. Dalších 5%, tedy 47 680 korun, poskytl Státní fond životního prostředí,“ vysvětluje vedoucí majetkosprávního odboru městského úřadu Frýdlant Martina Černá.

Prosévačka substrátu a drtič a štěpkovač budou zpracovávat posekanou trávu a větve z městské zeleně, ale i od občanů. „Na jaře rozmístíme k zahrádkářským koloniím velkoobjemové kontejnery, které město pořídilo z vlastních prostředků, kam budou moci lidé trávu a větve odkládat. Několikrát týdně se budou odvážet do kompostárny v prostorách školního statku, kde se dále zpracují. Ti, kteří to budou mít k zahrádkářským koloniím daleko, budou moci trávu a větve vozit do sběrného dvora společnosti A.S. A. Tak, jak to mohou dělat už nyní,“ podotýká Martina Černá.

Město přístroje převzalo koncem října. Využívat je začalo už v listopadu. Například štěpkovač začal zpracovávat velké množství větví, které jsou uskladněné v kompostárně. Ke zpracování se dostávají i větve a tráva občanů, dovezená do sběrného dvora.

Kompost, který z tohoto bioodpadu vznikne, použije město po prosetí na údržbu zeleně ve městě.

Projekt „ Dovybavení komunitní kompostárny Frýdlant“ CZ.1.02/4.1.00/15.27539a byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životního prostředí.

logo štěpkovačka

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest