psovodi kurz 5Psovodům ze tří zemí Evropy byly ve čtvrtek 10. prosince 2015 předány v obřadní síni radnice ve Frýdlantu certifikáty o zvládnutí výcvikového kurzu ve výcvikovém středisku v Heřmanicích. Vedle českých celníků si certifikát odnesli i jejich kolegové z Ruské federace a z Řecka. Frýdlant při této slavnostní akci reprezentoval místostarosta Jiří Stodůlka. 

“Výcvikové středisko Celní správy Heřmanice není určeno pouze pro psovody celní správy České republiky, ale od roku 2005 máme mezinárodní certifikát, který jsme získali jako teprve druhé středisko v rámci celních správ v celém světě. Od té doby cvičíme i zahraniční výcvikové kurzy. Tentokrát se jednalo o kombinovaný kurz, kdy s českými psovody cvičili psovodi Ruské federace a psovod z celní správy Řecka,” vysvětluje vedoucí výcvikového střediska služební kynologie Celní správy ČR Josef Dušánek.

Jeden z kurzů byl na vyhledávání bankovek. Probíhal částečně v Heřmanicích a částečně v Praze na letišti Václava Havla. Druhý kurz byl na vyhledávání pašovaných zvířat. “Kategorii vyhledávání bankovek jsme v rámci ČR zahájili zhruba před dvěma lety a už doháníme, a často předháníme státy, které to dělají déle. O tuto kategorii je velký zájem, protože bankovky jsou většinou spojené s drogami, se zbraněmi a kontrabandem, který zajímá celníky vždycky,” doplňuje Josef Dušánek. Jeho slova potvrzuje i zájem z Řecka, kdy psovod, který si čerstvě odnesl certifikát, bude vůbec prvním ve své zemi, který bude se svým psem umět bankovky vyhledat.

Předávání certifikátů proběhlo ve slavnostní atmosféře v obřadní síni radnice. “Jsme rádi, že můžeme takové akce hostit. Heřmanické výcvikové středisko má renomé po celém světě, vychovalo mnoho psů do řady zemí světa a všude tam šíří slávu regionu. Je to rozhodně jedna ze zajímavých a pozornosti hodných věcí, které se tu dějí a my jsme na to pyšní,” uzavírá místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest