hřiště Purkyňova konec 10Nové hřiště s in-line dráhou, herními prvky, dopravním hřištěm či odpočinkovou zónou vyrostlo v druhé polovině roku 2015 ve Frýdlantu u Základní školy v Purkyňově ulici. Vzniklo díky projektu nazvanému „Vybudování doprovodné infrastruktury CR na p. p. č. 873 u cyklotrasy č. 3059, v k. ú. Frýdlant“ a podpořit má ve městě turistický ruch.

Hřiště je kombinací dopravního hřiště, hřiště pro děti a odpočinkového místa. „Základem je 260 metrů dlouhý ovál z velmi hladkého asfaltu, který mohou děti využívat pro jízdu na in-line bruslích, kolech či koloběžkách a v zimě ho je možné využít jako ovál pro běžkové lyžování,“ říká hlavní inženýr projektu Ing. Petr Kořínek ze společnosti Snowplan s.r.o. Součástí prostranství je také cyklokrosový trenažér zvaný pumptrack, tedy nezpevněná, ale pečlivě připravená trasa z vybrané zeminy plná boulí a klopených zatáček. V podstatě malý singltrek pro děti. „Hřiště vzniklo jako doprovodná infrastruktura cestovního ruchu ve městě. Jsme přesvědčeni, že zajímavě rozšíří možnosti trávení volného času ve Frýdlantu a naváže na stávající cyklistické a pěší trasy,“ vysvětluje vedoucí investičního oddělení městského úřadu Frýdlant Bc. Zdena Ubiasová. Tím, že bude možné využít ovál i v zimě pro běžkové lyžování, najde areál využití i mimo hlavní turistickou sezónu a hřiště tak bude v provozu celoročně.

Vedle oválu, který slouží díky osazení značkami a vodorovnému dopravnímu značení také jako dopravní hřiště, jsou součástí hřiště i plochy s dětskými hracími prvky včetně takzvané lanové pyramidy, která ve Frýdlantu dosud nebyla. Po stranách je pamatováno i na odpočinek. V takzvané odpočinkové zóně jsou umístěny lavičky, stojany na kolo, odpadkové koše a nechybí ani informační tabule.

Hřiště bylo dokončeno v listopadu 2015. „Projekt za 2 miliony 800 tisíc korun je finančně podpořen Ministerstvem pro místní rozvoj z programu Cestování dostupné všem. Náklady Frýdlantu jsou tak jen 1 milion a 500 tisíc korun,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Sloužit má hřiště především rodinám s dětmi, ať už se jedná o rodiče s dětmi nebo prarodiče s vnoučaty. Je řešen jako bezbariérový. „Věřím, že se stane oblíbeným cílem návštěvníků, protože hřiště v takto komplexním duchu jinde v regionu není,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

„Vybudování doprovodné infrastruktury CR na p.p.č. 873 u cyklotrasy č. 3059, v k. ú. Frýdlant„ bylo pořízeno za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

logo MMR

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest