zastupitelstvo 1Do 3. února 2016 byl prodloužen termín, do kterého se Město Frýdlant bude snažit dohodnout s Nemocnicí Frýdlant s.r.o. na podmínkách nové nájemní smlouvy. Na svém zasedání to ve středu 16. prosince 2015 schválilo zastupitelstvo města.

Městu Frýdlant záleží na tom, aby nemocnice ve Frýdlantu zůstala zachována a aby sloužila všem obyvatelům Frýdlantska a návštěvníkům výběžku. A to přesto, že ze zákona povinné zajištění zdravotní péče garantuje pro tento náš výběžek Krajská nemocnice Liberec. To je pro nás však nepřijatelné, protože při kalamitách, dopravních nehodách na hlavním tahu nebo při dalších nepředvídatelných situacích by byla tato základní péče omezena. Proto jsme vytvořili další prostor pro jednání,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Pro dohodnutí podmínek nové nájemní smlouvy nebo podmínek pro odstoupení od smlouvy mají obě strany čas do 3. února 2016. „Kvůli jednáním stanovilo zastupitelstvo i speciální pracovní komisi, ve které je sedm členů zastupitelstva města. Komise bude podrobně informována o jednotlivých jednáních mezi naší advokátní kanceláří, městem Frýdlant a Nemocnicí Frýdlant s.r.o.,“ doplňuje starosta města.

Město Frýdlant se s nemocnicí snažilo na podmínkách nájemní smlouvy dohodnout už během listopadu a začátku prosince. Obě strany ale měly různé pohledy na jednotlivé body smlouvy, která obsahuje také například zvýšení nájmu z původních 10 tisíc korun ročně na 3 miliony a 600 tisíc korun, vyjmenovává přesně zdravotnickou péči, kterou musí nemocnice i nadále garantovat a řeší také podmínky údržby a technického zhodnocení. „Z jednání zastupitelstva, na kterém byli přítomni i zástupci nemocnice vyplynulo, že na nové výši nájmu je v podstatě shoda. Jiné je to u podmínek údržby a technického zhodnocení, i když i tam je pravděpodobné, že se dohodneme. Kde však zatím narážíme je rozsah, kvalita a kvantita zdravotní péče, která má být po dobu nájemní smlouvu ze strany nemocnice garantována. V tomto bodě budou zřejmě jednání nejtěžší,“ tuší Dan Ramzer.

Město ale věří, že jednání budou nakonec úspěšná. “Víme, že současná situace nepřispívá ke stabilitě nemocnice a pro zaměstnance znamená značnou nejistotu. Nicméně město nemá zájem situaci dále vyhrocovat. Na zaměstnance nemocnice jsme pyšní a přejeme si, aby tuto dobu nejistoty vydrželi a dále odváděli svou práci v našem městě. Protože právě oni jsou pro nemocnici tím nejdůležitějším,” uzavírá starosta.

zastupitelstvo 2

Zdroj: Město Frýdlant

 

Pin It on Pinterest