kamery nálepky 2Dohromady 13 kamer, které se dívají na dění ve městě z dvanácti kamerových bodů, má od listopadu 2015 město Frýdlant. Nově totiž do městského kamerového dohlížecího systému přibyly čtyři kamery nové. A to na křižovatce Fügnerova – Hejnická, na dopravním hřišti a hřišti v parku před ZŠ v Purkyňově ulici.

Ve Frýdlantě jsou kamery, které sledují některé veřejné prostory, od roku 2005 a občané a návštěvníci města jsou o existenci městského kamerového dohlížecího systému informováni i na cedulích a nálepkách rozmístěných po území města. „Na to, že jsou veřejné prostory monitorovány kamerovým systémem, upozorňují nově návštěvníky a řidiče mířící do města nové cedule. Jsou umístěny na sloupech veřejného osvětlení,“ říká vedoucí odboru kanceláře úřadu městského úřadu Frýdlant Alena Švejdová. V místech, kam kamery přímo míří, je pak na sloupech nebo jiných vhodných místech přímo nálepka s informací, že prostor sledují kamery. Umístěny jsou ve výši očí dospělého člověka průměrného vzrůstu, jsou tedy dobře viditelné. „Každý, kdo se městem pohybuje, by tak měl vědět, že kamery události v ulicích města zaznamenávají a proběhlé události je možné si zpětně vyhledat,“ doplňuje Alena Švejdová.

Z průzkumu pocitu bezpečí, který město zpracovává vyplývá, že občané a návštěvníci města se cítí bezpečněji na místech, která jsou pod dohledem kamer. Také policisté a strážníci si kamery pochvalují. Proto vedení města klade na kvalitní městský kamerový dohlížecí systém takový důraz a počet kamer letos znovu navýšilo.

Nový je kamerový bod na křižovatce ulic Fügnerova a Hejnická v centru města, který má dvě kamery – jednu otočnou a jednu statickou. Ta stále sleduje výjezd z centra směrem na Habartice. Tento nový kamerový bod je pořízen díky dotaci 350 tisíc korun z Ministerstva vnitra ČR, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality. Další kamerové body na škole v Purkyňově ulici jsou pouze z městského rozpočtu. „Byl bych rád, kdyby se dařilo každý rok počet kamer na území našeho města zvyšovat, ideálně o tři,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

městská policie kamerový systém

Více o bezpečnosti ve městě Frýdlant na http://www.mesto-frydlant.cz/cs/obcan/bezpecnost/

Číslo bodu/kamery – Kam se kamera dívá a její umístění (čp./č. sloupu VO)

kamerový bod č. 1 – ČSA, příjezd na náměstí T. G. M. (čp. 388)
kamerový bod č. 2 – Hrnčířské náměstí (čp. 390)
kamerový bod č. 3 – křižovatka Okružní a Husova, příjezd k náměstí T. G. M. (čp. 381)
kamerový bod č. 4 – centrální parkoviště, ul. Okružní (čp. 379)
kamerový bod č. 5 – náměstí T. G. M., vjezd z ul. Husova (čp. 99)
kamerový bod č. 6 – náměstí T. G. M., směr radnice (čp. 99)
kamerový bod č. 7 – nádvoří radnice (čp. 37)
kamerový bod č. 8 – Komenského ul. u restaurace Beseda (sloup VO č. FR 59007)
kamerový bod č. 9 – náměstí T. G. M., socha Valdštejna (čp. 99)
kamerový bod č. 10 –  křižovatka ulic Hejnická a Fügnerova (sloup VO č. FR 00231)
kamera č. 10a – otočná kamera
kamera č. 10b – statická kamera, výjezd z města
kamerový bod č. 11 – park u ZŠ v Purkyňově ulici, dětské hřiště (čp. 510)
kamerový bod č. 12 – park u ZŠ v Purkyňově ulici, dopravní hřiště (čp. 510)

Pin It on Pinterest