hasičská zbrojnice 5Frýdlant – Výrazné energetické snížení náročnosti hasičské zbrojnice přinesla rekonstrukce této budovy v Okružní ulici v centru města. Objekt se zázemím Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant se dočkal zateplení fasády, střešní konstrukce a výměny oken v prvním patře.

„Budova hasičárny byla postavena v akci Z a s ohledem na použitou technologii byla energeticky velice náročná. Jejího zateplení se původně chtěli ujmout samotní hasiči, naskytla se ale možnost čerpat na tento druh obnovy peníze z Operačního programu Životní prostředí, čehož jsme využili,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Za zhruba tři a půl měsíce, po které práce trvaly, došlo k výměně oken v prvním patře budovy, zateplení fasády, střechy, obnově okapového chodníku, opravě střechy a zateplení věže. Realizací projektu došlo ke snížení emisí CO2 o cca 5,222t/rok a k úspoře energie o cca 103,29GJ/rok. „Celkem přišly práce i s DPH na zhruba 2 miliony korun. Dotace z Operačního programu Životní prostředí je přitom 1 milion a 70 tisíc korun,“ říká vedoucí investičního oddělení městského úřadu Frýdlant Zdena Ubiasová.

Necelý jeden milion korun, který šel na obnovu hasičské zbrojnice z městského rozpočtu, je přitom nižší částkou, než jakou by město vydalo na práce v případě, že by si hasiči vše dělali svépomocí. „Navíc máme na odvedenou práci záruku a jako bonus hotovou celou konstrukci střechy,“ podotýká starosta města.

Pro samotné hasiče je teď zbrojnice chloubou. „Konečně je i na dálku vidět, že tu sídlí hasiči. Z barev fasády je to na první pohled identifikovatelné. V příštím roce ještě svépomocí sjednotíme barvu garáží s barvou zbrojnice, která má zatím původní barvu,“ říká velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Frýdlant Stanislav Socha.

V případě hasičské zbrojnice přitom nejde o první rekonstrukční práce. „Je to vlastně už třetí etapa rekonstrukce. Začínali jsme zateplením garáží, pak přišla na řadu velká rekonstrukce po povodni v roce 2010, protože ta napáchala na objektu a garážích škodu za bezmála 8 milionů korun. Teď se tedy podařilo vyměnit zbytek oken a zateplit střechu a fasádu. Pevně věřím, že v příštím roce se podaří vyměnit i plot a udělat nový povrch před hasičárnou. Tak, aby bylo vše v nejlepší možné kondici,“ uzavírá starosta města Dan Ramzer.

 logo štěpkovačka

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest