_Na_pozemky_letiste_zachranka_prestehuje_vyjezdovou_skupinu_RZP_novy_heliport_tam_stat_nebude__mediuPozemky u libereckého letiště Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje nevyužije pro výstavbu nového heliportu. Plánuje zde přístavbu pro jednu výjezdovou skupinu RZP (rychlé zdravotní pomoci), která dosud sídlí v Husově ulici v Liberci. Současná budova LZZS (na pozemcích u letiště) nemá dostatečnou kapacitu a nesplňuje nutné požadavky pro zázemí této posádky, proto je nutná dostavba.

Statutární město Liberec minulý týden po jednání rady vydalo tiskovou zprávu, ve které uvedlo, že se na těchto pozemcích ZZS LK postaví nový heliport, což je nepřesná informace. „Pro ZZS LK je důležité koupit stávající zastavěné a přilehlé pozemky na libereckém letišti a vybudovat na nich zázemí pro RZP, nikoli postavit nový heliport,“ říká hejtman LK Martin Půta.

Budova letecké záchranné služby stojí na pozemcích, které má ZZS LK dosud v nájmu. O jejich odkoupení, včetně zastavěných ploch, probíhají jednání.

„Plocha k jednání po využití letecké základny, což není totožné s termínem heliport, je něco přes 4.000 m². Za prodej chce město Liberec získat více než 4 miliony korun bez ohledu na veřejnou prospěšnost této nutné služby. Tuto částku však Liberecký kraj v rozpočtu 2016 neplánoval,“ zdůraznil Petr Tulpa, radní pověřený řízením resortu zdravotnictví.

Důvodem přístavby prostor letecké záchranné služby na pozemcích v Ostašově je návaznost na projekt rekonstrukce objektu NELI v Klášterní ulici a opuštění prvorepublikové vily v Klostermannově ulici v Liberci, kde je nyní umístěna garáž pro vozy lékařů záchranné služby. „Tato vozidla chceme přesunout do Husovy ulice. Proto, aby se v těchto prostorách uvolnilo místo, plánujeme do dostavěné budovy na letišti přestěhovat výjezdovou skupinu RZP,“ vysvětlil ředitel ZZS LK Vladimír Hadač.

 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest