náměstí s radnicíPo roční odmlce se Frýdlantu znovu podařilo navázat na úspěch v soutěži Historické město roku. Stejně jako v roce 2014 se totiž stalo vítězem krajského kola této soutěže, což znamená automaticky postup do celostátního finále. 

Soutěž hodnotí nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v celé republice. V lednu se hodnotí jednotlivá města a hledají se vítězové jednotlivých krajů, následuje celostátní finále, do které jsou zařazeni všichni krajští vítězové a hlavní město Praha. „V Libereckém kraji se letos do soutěže zapojila čtyři města. Vedle Frýdlantu ještě Česká Lípa, Nový Bor a Lomnice nad Popelkou, která krajské kolo vyhrála loni,“ říká referentka Státní památkové péče městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová.

„To, že se nám podařilo znovu zvítězit v krajském kole, považuji za skvělé ohodnocení naší práce. Památková péče a zapracování principu této péče je u nás ve Frýdlantu nedílnou součástí samosprávy. Budu věřit tomu, že se nám podaří uspět i na republikové úrovni. Frýdlant má určitě velkou šanci stát se Historickým městem roku 2015,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

O vítězství Frýdlantu v krajském kole rozhodla tříčlenná komise složená ze zástupců Památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Postupně zkoumala všechna přihlášená města v Libereckém kraji. Posoudit, jak si v péči o památkovou zónu aktuálně stojí Frýdlant, přijela poslední lednový týden. „Představili jsme komisi to, co se podařilo v městské památkové zóně v loňském roce, pochlubili jsme se ale také dlouhodobější prací. Projekty uplynulých let, na které jsme pyšní. Například rekonstrukcí náměstí, budovy Špitálku nebo obnovou části historických hradeb,“ podotkla Věra Sobotová.

Co se týče loňských prací v městské památkové zóně Frýdlantu, představilo město výměnu oken v objektu v Kostelní ulici, vnitřního schodiště v památkově chráněném domě v Zámecké ulici, opravu sanktusové věžičky na kostele Nalezení sv. Kříže nebo opravu objektu č. p. 68 v ulici ČSA, ve kterém sídlí papírnictví.

Frýdlant do rozvoje městské památkové zóny investuje už řadu let. Od roku 2010 jde o částku vyšší než 70 milionů korun.

Na úspěch v krajském kole soutěže Historické město roku 2015 se bude Frýdlant snažit navázat i v celostátním kole. To bude slavnostně vyhlášeno v polovině dubna u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

objekt v ulici Kostelní objekt v Kostelní ulici, který dostal nová okna

sanktusová věžička kostel Nalezení sv. Kříže má opravenu sanktusovou věžičku

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest