masopust 4Kolem dvou stovek dětí a dospělých si v pátek 5. února 2016 užilo ve Frýdlantě masopustní veselí. Masopust, který organizovala MŠ v Jiráskově ulici nabídl vše, co k němu patří. Masopustní průvod masek, masopustní dobroty, zpěv i tanec. Připravený program pak doplnilo i vedení Frýdlantu, které k masopustnímu reji dorazilo v maskách cizokrajných Mexičanů.  

Úsilím organizátorů masopustu ve Frýdlantu je tradici masopustu udržet a připomenout ji těm, kteří si ji pamatují z mladých let. “Věnujeme masopustu každoročně velkou pozornost. Dětem vyprávíme o časech našich dědečků a babiček, připomínáme si stará řemesla. Jeden den jsou z nás ševci a vyrábíme papírové boty nebo švadlenky a přišíváme knoflíky, pak pekaři a pečeme housky, které si děti hrdě nesou domů, anebo hrnčíři a z modelíny vyrábíme hrnky… a přitom zpíváme lidové písničky „ Kalamajka, Poštovský panáček, Až já budu velká, Cibuláři, Pekla vdolky, Já husárek, Pekař, peče, Masopust…. a hrajeme hry „ Na kominíky, Na metaře, Na ševce… Děti si pak také vybírají masky, ve kterých jdou v masopustním průvodu, holčičky za selky, kluci za kominíky, za kováře, za muzikanty, za řezníka, za medvěda ale největší dračka je o husara a kostlivce,” vypráví ředitelka pořádající ZŠ Jiráskova Jana Burgrová.

Tradice masopustního průvodu byla ve Frýdlantu obnovena v roce 2003 na MŠ Komenského. Postupně byly k této akci přizvány i ostatní zdejší mateřské školy. Po uzavření MŠ Komenského se rozhodla této pěkné a veselé akce ujmout právě MŠ Jiráskova a pokračovat v ní. Letos již tradičně přizvala k masopustnímu reji všechny frýdlantské mateřské školy, 1. stupeň ZŠ Bělíkova a Základní školu speciální Frýdlant. Také pozvala k účasti děti z okolních mateřských škol- MŠ Zvoneček z Hejnic a MŠ Kunratice.

Do programu se pravidelně aktivně zapojuje také vedení města. “Už desátým rokem si také připravujeme převlek. Letos jsme se stali Mexičany. Baví to děti i nás, je to příjemné zpestření tohoto zimního období. Letos se masopust opět velmi povedl. Mám radost, že se tyto tradice daří držet a doufám, že nás budou provázet i dalšími lety,” říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Společně s místostarostou Jiřím Stodůlkou a tajemnicí Veronikou Bubeníčkovou zároveň děkují MŠ Jiráskova za přípravu masopustu a všem dětem a jejich učitelkám a učitelům za účast a za úsilí, které výrobě masek věnovali.

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest