Kvuli_rozsireni_dolu_v_Turowe_i_zaricim_sklenikum_chce_Liberecky_kraj_vyvolat_verejne_slyseni_v_euroNa společném postupu v jednání s Polskem kvůli třem kauzám, které tíží obyvatele z příhraničí Libereckého kraje, Frýdlantského výběžku, se na společném setkání dohodli ministr životního prostředí Richard Brabec a hejtman LK Martin Půta. Ministr Brabec je ve čtvrtek 18. února přednese na setkání s polským ministrem životního prostředí, s nímž se sejde ve Varšavě. Liberecký kraj také podniká další kroky, které podnikne v jednání s Polskem o tématech plánovaného rozšíření hnědouhelného dolu v Turowě, zářícími skleníky firmy Citronex a také diskutovaného vracení pozemků.

„Panu ministrovi jsme předali všechny podklady, které máme k dispozici k tématům, aby je mohl předložit na jednání v Polsku. Jsem rád, že pan ministr nevidí tento problém jako místní záležitost, ale vnímá mezinárodní dopad i to, že ho obce samy nezvládnou. Minulý týden jsem o tomto tématu hovořil také s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který se jím rovněž bude zabývat,“ připomněl hejtman Martin Půta.

Ministr Brabec po jednání zdůraznil, že v žádném případě nedovolí, aby došlo k ohrožení kvality života občanů ČR kroky realizovanými na polské straně hranic. „Ačkoliv se jedná o aktivity na území Polska, hrozí zde totiž zcela reálné nebezpečí významných negativních dopadů na život českých občanů, a budeme proto požadovat po polské straně jasné informace o již realizovaných krocích i plánovaných opatřeních. Nesmíme dopustit, aby došlo k rozšíření těžby, aniž by byla České republice představena technická opatření zabraňující dalšímu úbytku vody na české straně, popř. jasné záruky kompenzací, pokud by bylo takový úbytek nutno v budoucnu řešit náhradními zdroji. V případě skleníků soukromého majitele na polské straně se budeme snažit s Polskem jednat o vstřícném řešení v zájmu dobrých sousedských vztahů,“ komentoval situaci po setkání ministr Richard Brabec. Podle ministra, je v první řadě nutné, v Polsku co nejrychleji jednat se zodpovědnými orgány, což bude účelem jeho schůzky s polským ministrem životního prostředí, na které se chci mimo jiné dohodnout na konkrétním časovém harmonogramu, do kdy nám Polsko předá informace a návrh řešení.

Hejtman LK Martin Půta v současné době usiluje o schůzku s majitelem společnosti Citronex, která vlastní zářící skleníky a rád by s ním probral situaci osobně. Liberecký kraj také odeslal dopisy polské velvyslankyni působící v České republice a českému velvyslanci do Polska s žádostmi o pomoc. Český velvyslanec v Polsku, Jakub Karfík, již přislíbil pomoc kraji při jednání s polskou stranou i při vyjednání schůzky s majitelem společnosti Citronex.

„Chceme také vyvolat veřejné slyšení na půdě Evropského parlamentu, a tak oslovujeme ke spolupráci naše europoslance,“ popsal hejtman Půta.

Liberecký kraj také již s ohledem na situaci připravuje další opatření a vyčlení volné finanční prostředky ve Fondu ochrany vod na zajištění rezervy v předpokládané výši 10.000.000 Kč na podporu negativních dopadů těžby v dole Turów a na zásobování přilehlých obcí pitnou vodou a její odkanalizování.

S předpokládaným rozšířením těžby uhlí v oblasti dolu Turów dojde k výraznému snížení vydatnosti vodních zdrojů popřípadě i vysychání individuálních zdrojů pitné vody. Dopad na zásobování pitnou vodou a odkanalizování oblasti (Frýdlantsko, Hrádek nad Nisou) zasáhne nejméně 30 tisíc obyvatel.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
485226302 / 732765215

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest