rampouchyPřed četným náledím, které se může tvořit nejen v Libereckém kraji v noci na středu a během středečního rána, varují meteorologové ve své aktuální výstraze. Stupeň nebezpečí stanovili u možnosti tvorby náledí jako vysoký. Opatrní byste proto měli být nejen na silnici při řízení, ale i při chůzi.  

Výstraha platí od dnešních 20.00 hodin do středy 24. února 10.00 hodin.

Studená fronta postupuje dle výstrahy zvolna přes naše území k jihovýchodu, za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu. V úterý večer a v noci na středu se bude oblačnost postupně od severozápadu protrhávat. Při déletrvající malé oblačnosti budou teploty klesat pod bod mrazu a bude se tvořit četné náledí. Největší pravděpodobnost tvorby náledí je v severozápadní polovině našeho území, naopak nejnižší na jižní Moravě, kde ubyde oblačnost až v ranních hodinách a teploty se zde budou udržovat slabě nad 0 °C.

V chladnějším vzduchu přechází postupně od severozápadu déšť v polohách nad 300 m n. m. do sněžení. Sníh ale v nížinách odtává a sněhová pokrývka se tvoří zejména od vyšších poloh, kde může do půlnoci napadnout kolem 5 cm nového sněhu.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

  • Na mnoha místech se bude vytvářet náledí nebo zmrazky, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
  • V případě jízdy autem sledovat dopravní zpravodajství a přizpůsobit jízdu aktuálnímu stavu vozovky.

Zdroj: Město Frýdlant

Pin It on Pinterest