VykřičníkNemocnice Frýdlant bude dosavadní akutní interní ambulanci (AIA) provozovat od dubna pod změněným názvem Rozšířená lékařská pohotovostní služba (RLPS). „K tomuto přejmenování nás vedly dva důvody,“ říká ředitel nemocnice Jiří Benedikt. „Jedním z nich je, že pacientů s příznaky interní nemoci ošetřila tato ambulance přibližně pouze jednu třetinu. Ostatní byly chirurgické, gynekologické potíže nebo takové případy, které spadají do péče praktických lékařů. Druhým důvodem je skutečnost, že Liberecký kraj hradí ztrátu z provozu ambulance Lékařské pohotovostní služby stejně jako v ostatních nemocnicích kraje.

Přizpůsobili jsme se terminologii shodné pro celý Liberecký kraj. Podstatné je, že rozsah služeb se nemění.
Liberecký kraj bude v roce 2016 hradit částkou cca 1 mil. korun ztrátu z provozování této ambulance ve stejném časovém rozsahu jako v roce 2015. Tzn. v pracovní dny od 17 do 21 hodin a v nepracovní dny od 9 do 18 hodin.„Protože samosprávy města a obcí Frýdlantska žádají o rozšíření ordinačních hodin této ambulance na celou mimopracovní dobu, probíhají v těchto dnech jednání o úhradě ztráty z provozu i ve zbytku mimopracovní doby,“ dodává ředitel Benedikt.

Od října 2015 až dosud provozuje frýdlantská nemocnice pohotovostní ambulanci ve své režii s příspěvkem kraje a Sdružení obcí. Nicméně měsíční ztráta z provozování ordinace dosahuje přibližně 300 tis. korun. „Naše nemocnice není tak velká, aby dokázala hradit tento ztrátový provoz ze svého, proto hledáme společně s městem Frýdlant a Libereckým krajem řešení výhodné pro všechny strany ale zejména pro pacienty,“ na závěr upřesňuje Jiří Benedikt.

Zdroj: Nemocnice Frýdlant

Pin It on Pinterest