Potravinova_banka_Liberec_dostane_z_krajskeho_rozpoctu_120_tis._Kc_mediumZamezení plýtvání potravinami a pomoc potřebným jsou cíle Potravinové banky Liberec. Spolek na provoz a mzdu skladníka stejně jako v loňském roce obdrží z krajského rozpočtu neinvestiční dotaci v celkové výši 120.000 Kč. Finanční příspěvek schválila rada kraje na včerejším jednání.

Potravinová banka zdarma získává přebytečné potraviny od prvovýrobců, obchodních řetězců, Evropské unie a z veřejných sbírek. Skladuje je a třídí a následně rozděluje neziskovým organizacím poskytující sociální služby na základě odběratelské smlouvy. „Potravinová pomoc je určena klientům sociálních služeb na území Libereckého kraje. Jedná se o klienty, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a potřebují základní potravinovou pomoc. Projekt současně šetří životní prostředí tím, že zpracovává přebytky, které by se jinak musely likvidovat. Dotace Libereckého kraje bude použita na úhradu provozních a osobních nákladů, v tomto případě na mzdu skladníka,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová.

Potravinová banka Liberec je součástí České Federace potravinových bank. Ta je občanským sdružením s humanitárním zaměřením. Má sídlo v Praze a v budoucnu chce vybudovat sklady ve všech krajích. Činnost potravinových bank spočívá v darování a rozdělování, práce se opírá o dobrovolnou bezplatnou pomoc a dárcovství. Shromažďuje zdarma potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným lidem.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
485226324 / 739541624

Zdroj: Liberecký kraj

Pin It on Pinterest