030-Václav_Lábus-Malí_otužilciNadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor vyhlásila již šestý ročník populární fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky. Zapojit se může každý, kdo do uzávěrky, která je 3.6.2016, zašle jakékoliv snímky Jizerských hor. Maximálně 4 fotografie na jednoho autora je potřebné posílat elektronicky i v papírové podobě. Podrobná pravidla naleznete na internetových stránkách nadace www.jizerky.ecn.cz. „Jizerky navštěvuje řada nadšených fotografů, kteří dokážou toto nádherné pohoří zachytit opravdu ze všech tradičních i ne zcela známých úhlů. Každé roční období nabízí zcela nové pohledy a budeme rádi, pokud je prostřednictvím naší fotosoutěže dokážeme zprostředkovat i všem dalším,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Všechny fotografie následně vyhodnotí odborná porota, která z nich zvolí cca 40 nejhezčích. K nim se přidá ještě jedna, kterou vybere internetovým hlasováním široká veřejnost. Z těchto snímků bude sestavena putovní výstava, která se poprvé představí na vernisáži v říjnu tohoto roku. Výběr 13 nejkrásnějších z vystavovaných fotografií si najde své místo v kalendáři Zaostřeno na Jizerky, který nadace bude již po šesté vydávat. „Mám ohromnou radost, že lidé mají zájem nejen o soutěž samotnou, ale i kalendáře, které prodáváme a výtěžek z nich používáme na projekty, které pomáhají Jizerským horám, Je to vlastně takový pěkný koloběh. Snímky pořízené v Jizerkách zas tomuto pohoří zpětně pomáhají,“ vysvětluje Petrovský.

Pro všechny autory, jejichž fotografie se objeví v kalendáři, bude mít nadace připravené hodnotné ceny. A všichni účastníci obdrží jeden výtisk nového kalendáře zdarma. Výstava se po říjnové vernisáži přesouvám každý měsíc do jiné obce Libereckého kraje. „Vážím si všech fotografů, kteří nám zasílají své snímky. Nejenom že je to nádherná podívaná, ale pomáhají tak dobré věci. Každým rokem narůstá počet soutěžících, ale i prodaných kalendářů, čehož si nesmírně vážím“, pochvaluje si Petrovský.

Do loňské uzávěrky dorazilo 216 snímků od 59 autorů a i v průběhu letošního jara a léta si mohou výběr těch nejlepších prohlédnout lidé na výstavě. Samotná soutěž byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 5 500  kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje byl využit na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. I loňský náklad 1 400 ks byl rozebrán prakticky do posledního. „I díky tomu byly za poslední roky jizerskohorské lesy obohaceny sazenicemi například buků, dubů nebo jedlí, které mají své nezastupitelné místo v druhové skladbě jizerskohorských lesů. Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově, jsme přesvědčeni, že je to cesta správným směrem,uzavřel Petrovský.

 

Více informací: Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor,

                           tel.: 605 701 503, e-mail: jizerky@ecn.cz, www.jizerky.ecn.cz

 

Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor je dosud jedinou environmentálně zaměřenou nadací v Libereckém kraji. Podnětem k jejímu založení bylo plošné odlesnění vrcholových partií a poškození lesů Jizerských hor v důsledku imisní zátěže z tepelných elektráren v Polsku, Německu a Čech. Hlavním posláním je podpora obnovy přírodě blízkých a ekologicky stabilnějších lesních ekosystémů a harmonické krajiny. Naplňování tohoto záměru se neobešlo bez osvětových programů, seznamujících obyvatele s ochranou přírody a s faktem, že smíšený les je sice nákladnější, ale zato stabilnější. Do obnovy přírodní skladby lesů a podpory ekovýchovy věnovala Nadace zatím zhruba 17 mil. Kč.

Zdroj: Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Pin It on Pinterest