Frýdlant – Co stojí za tanečky kolem prodeje Nemocnice Frýdlant? Podle kraje se společnost EUC brání auditu hospodaření.

Nemocnice ve Frýdlantě.Autor: Deník/Martina Petrášková

Minulý týden vydal vlastník Nemocnice Frýdlant, společnost EUC Holding, překvapivou zprávu, že jeho cílem není frýdlantskou nemocnici prodávat. „I nadále jsem přesvědčen, že tato nemocnice může plnit důležitou úlohu nejen jako spolehlivý poskytovatel zdravotních služeb ve Frýdlantu a jeho okolí, ale rovněž jako perspektivní součást koncernu EUC,” uvedl ve zprávě předseda představenstva Jan Blaško.

Jak už Deník informoval, pro Liberecký kraj i samotné starosty z Frýdlantska to bylo poměrně nečekané prohlášení. Je to jen pár týdnů, co proběhla schůzka mezi hejtmanem a vedením EUC, ze které vyplynulo, že za prodej nemocnice očekává firma 35 milionů korun. A v tom je zřejmě zakopaný pes. „To je částka, která je nesmyslná. Chtějí o deset milionů více, než za co nemocnici koupili. A to tenkrát byla na zcela jiné úrovni co do poskytované péče,” zmínil minulý týden místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Kraj chce audit

Liberecký kraj proto po EUC požaduje, aby proběhl audit hospodaření firmou Nexia AP, která má s audity hospodaření ve zdravotnických zařízeních velké zkušenosti a kraj si ji už vyzkoušel při auditu českolipské nemocnice a krajské záchranky. Jenže na to zatím EUC patrně nechce slyšet. „V dopise, který nám zaslali, navrhují, abychom při sestavování nabídkové ceny za prodej nemocnice vycházeli z veřejných finančních výsledků Nemocnice Frýdlant za rok 2014. Jenže nás zajímá i hospodaření za rok 2015, stejně jako všechny současné závazky a pohledávky nemocnice, nemůžeme přeci kupovat zajíce v pytli,” komentuje hejtman Martin Půta.

Pokračování ZDE

Autor: Liberecký deník

Pin It on Pinterest